La UIB participa en el projecte europeu MoodFood per investigar el paper de la dieta, els hàbits alimentaris i l’obesitat en la prevenció de la depressió
Un equip d’investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears participa en el projecte de recerca europeu MoodFood, que pretén analitzar la relació entre els hàbits alimentaris i la depressió, amb l’objectiu de desenvolupar noves estratègies nutricionals per prevenir la depressió.
A través d’aquest projecte, de cinc anys de durada, la UIB gestionarà una partida d’ 1,2 milions d’euros dels 9 milions que aporta la Unió Europea a través del Setè Programa Marc de Recerca i Desenvolupament Tecnològic, que és el principal instrument de la UE per finançar la recerca a Europa. Aquesta quantitat el situa com un dels projectes de recerca de la UIB amb més dotació pressupostària aportada de la UE. En el projecte MoodFood hi participen investigadors de catorze universitats i institucions de recerca d’Holanda, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Islàndia i Bèlgica, entre les quals la UIB.
La tasca dels investigadors de la UIB se centrarà principalment a coordinar la preparació i l’execució d’un estudi per comprovar l’eficàcia de diferents estratègies nutricionals de prevenció de la depressió basades en la modificació dels hàbits alimentaris i la suplementació nutricional. Aquest estudi es farà al llarg de dos anys en quatre Estats europeus i comptarà amb la participació de mil pacients voluntaris amb sobrepès i en situació d’alt risc de patir depressió.
L’equip de la UIB està integrat pels professors del Departament de Psicologia de la UIB Miquel Roca Bennàsar, Margalida Gili Planas, Mauro García-Toro, Jordi Llabrés Bordoy i Miquel Tortella-Feliu.
Depressió i dieta
La depressió és un dels trastorns psicològics més prevalents, greus i discapacitants que afecten la població de la Unió Europea i suposa una gran càrrega per als individus que la pateixen i per a les seves famílies. Davant aquesta problemàtica, el projecte MoodFood neix com una aproximació innovadora en la prevenció de la depressió que es basa en la importància de l’alimentació per millorar la salut de les persones.
Diferents estudis previs han permès determinar la relació entre l’alimentació i la salut a diferents nivells i han posat de manifest que l’adscripció a dietes saludables comportaria una reducció important de l’impacte de diverses malalties.
Altres estudis recents han suggerit l’existència d’una relació bidireccional entre la alimentació saludable i la salut psicològica. Així, estudis observacionals han mostrat que les persones amb dietes saludables són menys propenses a patir depressió. Ara bé, encara no està clar si els hàbits alimentaris influeixen en el desenvolupament de la depressió de manera directa o si bé ho fan indirectament a través d’altres mecanismes com ara l’entorn social o l’obesitat. Davant la incertesa de quins mecanismes es troben darrere aquesta relació, l’objectiu central del projecte MoodFood és entendre com els hàbits alimentaris i l’obesitat es relacionen amb el desenvolupament de la depressió.
Amb aquest objectiu, el projecte MoodFood integrarà el treball d’experts en nutrició, en comportament dels consumidors, en psiquiatria i en psicologia per bastir una perspectiva integradora única que permeti proporcionar nous coneixements sobre la causa de la relació entre la dieta i la depressió, amb l’objectiu de desenvolupar noves estratègies nutricionals per prevenir la depressió que es puguin inserir en les polítiques de salut pública de la Unió Europea i dels Estats membres.
Documents relacionats
Data de publicació: 31/03/2014