La Universitat de les Illes Balears ret homenatge al científic il·lustre Ramon Magalef en el centenari del seu naixement
Data: divendres, 13 de desembre de 2019
Hora: 18 hores
Lloc: sala d’actes de Ca n’Oleo, carrer de l'Almudaina, 4, Palma
Ramon Margalef va ser un dels ecòlegs més importants del segle XX, quan aquesta branca de la ciència s’estableix com a pròpia i diferenciada. Amb nombrosos premis i reconeixements internacionals, és un dels científics més il·lustres que ha donat el nostre país. Va treballar a l’Institut d’Investigacions Pesqueres (ara, Institut de Ciències de la Mar) del CSIC i a la Universitat de Barcelona, on va ocupar la primera càtedra d’Ecologia d’Espanya.
Va investigar tant en aigües dolces com en sistemes marins i terrestres. Destaquen els seus estudis sobre la successió dels sistemes naturals i la seva relació amb la diversitat i l’evolució, el paper de l’energia en la configuració de les comunitats d’organismes i la producció dels ecosistemes, i el paper de l’home en el planeta amb les implicacions sobre la despesa energètica, la pol·lució, el cicle de l’aigua i el canvi de fesomia del territori, entre molts altres aspectes.
L’any 2014 la Generalitat de Catalunya va crear el premi Ramon Margalef per reconèixer persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en l’estudi de l’ecologia i el medi ambient.
El 2019 és l’any Margalef de celebració del centenari del seu naixement i, per aquest motiu, la Universitat de les Illes Balears organitza, a través del Servei d’Activitats Culturals, l’acte d’homenatge al doctor Ramon Margalef. Durant l’homenatge tindrà lloc la projecció del vídeo Ramon Margalef, el pare de l’ecologia, a més de dues conferències sobre el llegat científic del doctor, a càrrec de Ramon Margalef Mir, fill del doctor i biòleg, i del senyor Joan Domènec Ros, catedràtic de Biologia de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i, finalment, la taula rodona «Parlam de Ramon Margalef», a càrrec dels senyors Gabriel Moyà, Eduard Petitpierre i Guillem Mateu, amb Joan Mayol com a moderador.
L’homenatge ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Biologia de la UIB amb la coordinació del director del Departament, el doctor José Castro; el professor del Departament de Geografia, el senyor Guillem Pons; l’exalumne del doctor Ramon Margalef, el senyor Joan Mayol, i la Societat d’Història Natural de les Illes Balears.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 13/12/2019
Data de publicació: 10/12/2019