La UIB ha liderat l'assaig clínic aleatoritzat de més abast que s'ha fet fins avui a tot el món sobre els efectes de diferents estratègies nutricionals en la prevenció del trastorn depressiu
El passat 4 d’abril va tenir lloc a la Universitat de les Illes Balears un acte per comunicar els resultats de l’assaig clínic de prevenció de la depressió MoodFOOD als voluntaris que participaren en l’estudi i agrair-los la seva indispensable col·laboració. Un grup nombrós de participants es varen reunir amb els investigadors de la UIB a l’edifici Mateu Orfila. La doctora Margalida Gili i el doctor Miquel Roca, en representació de la UIB, en varen exposar els resultats i es va obrir un torn de preguntes i comentaris entre els participants i investigadors que va durar quasi dues hores. Finalment, es varen lliurar a tots els assistents obsequis de record del projecte.
El MooDFOOD és l’assaig clínic aleatoritzat de més envergadura que s'ha fet mai fins avui a tot el món sobre els efectes que poden tenir diferents estratègies nutricionals en la prevenció del trastorn depressiu. Els resultats han estat publicats a la revista científica JAMA, una de les més prestigioses i amb més impacte en l’àmbit de les ciències de la salut.
El projecte MooDFOOD ha estat coordinat per un consorci europeu format per tretze grups de recerca de vuit països. L’assaig clínic ha estat liderat des de Mallorca pel grup de recerca en Trastorns Mentals d’Alta Prevalença (TRAMAP), que pertany a l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS/IDISBA) de la Universitat de les Illes Balears. En aquest assaig clínic han participat més d’un miler de voluntaris de quatre països europeus: Alemanya, el Regne Unit, Holanda i Espanya. Els voluntaris varen ser persones amb sobrepès o obesitat amb risc de patir depressió.
La ingesta diària de suplements nutricionals durant un any no va impedir de manera efectiva que aparegués un episodi depressiu més important a aquesta mostra de pacients. Els complements nutricionals no varen ser millors que els placebo. Les sessions terapèutiques orientades a introduir canvis envers una conducta alimentària saludable tampoc no va impedir l'aparició d'un episodi depressiu, encara que els resultats obtinguts indiquen que sí que va ser capaç de prevenir-ne en aquells voluntaris que varen assistir a més sessions.
Basant-se en una gran quantitat d'estudis i una anàlisi acurada de tots els treballs publicats fins ara, els investigadors del MooDFOOD han arribat a tres conclusions importants al final del projecte:
- Un patró de dieta saludable, tipificat per una dieta d’estil mediterrani, rica en fruita, verdura, farina no refinada, peix, llegum i oli d’oliva, poc consum de carn vermella i de productes làctics, pot reduir el risc que es manifestin símptomes depressius.
- En persones amb obesitat, la pèrdua de pes pot fer-los reduir els símptomes depressius.
- L’evidència actual no dona suport a l’ús de suplements nutricionals per prevenir la depressió.
Eines practiques a disposició dels professionals de la salut i dels ciutadans
L'equip del MooDFOOD ha publicat aquestes conclusions en diferents manuals i fulletons informatius per a la població general, professionals sanitaris (metges d'atenció primària, nutricionistes i psicòlegs), investigadors i responsables polítics. Els ciutadans i els professionals de la salut poden accedir a aquesta informació, als resultats obtinguts pel projecte MooDFOOD i a les conclusions a través de la pàgina web del projecte: <www.moodfood-vu.eu>. Aquests materials seran distribuïts als hospitals i centres de salut de les Illes Balears i inclouran informació per a la població general i per a cada un dels col·lectius professionals implicats.
Notícies relacionades
- MooDFOOD: La UIB cerca 250 voluntaris per fer una recerca sobre la relació entre la nutrició i l'estat d'ànim
- Alimentació contra la depressió
- La UIB acull l'assemblea general del projecte europeu MooDFOOD
- Els suplements nutricionals no prevenen la depressió: els resultats del projecte MooDFOOD són publicats a la revista JAMA
Data de publicació: 09/04/2019