5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable llança la campanya Els Caps de Setmana... Desconnecta't de la UIB! 

La finalitat de la campanya és que tots els integrants de la comunitat universitària desconnectin els aparells elèctrics durant el cap de setmana. El seu objectiu és doble: la conscienciació sobre la importància del medi ambient, i l'estalvi econòmic.

Aquesta commemoració és el principal vehicle de les Nacions Unides per impulsar l'acció i la sensibilització pel medi ambient. Al llarg dels anys ha crescut fins a esdevenir una plataforma mundial que se celebra en més de cent països. També serveix com a «dia de les persones» per fer alguna cosa positiva pel medi ambient, unint les accions individuals en una gran força col·lectiva que generi un impacte exponencial positiu per al planeta, com és la campanya que avui enceta la UIB.

L'eslògan del DMMA d'aquest any és «Set mil milions de somnis. Un sol planeta. Consumeix amb moderació». El benestar de la humanitat, el medi ambient i el funcionament de l'economia depenen en última instància de la gestió responsable dels recursos naturals del planeta. No obstant això, les persones segueixen consumint molts més recursos naturals que els que el planeta pot proporcionar de forma sostenible.

Molts dels ecosistemes de la Terra estan arribant al seu punt límit d'esgotament i canvi irreversible, empès pel creixement de la població i pel desenvolupament econòmic. Per 2050, si continuen les actuals pautes de consum, i amb una població mundial que creix i que s'espera que arribarà als 9,6 mil milions, necessitaríem tres planetes per mantenir les nostres actuals formes de vida i consum.

Consumir amb moderació suposa viure tenint en compte el límit del planeta per assegurar un futur saludable en què tots els nostres somnis es poden fer realitat. La prosperitat no ha de suposar un cost per a la Terra. Viure de forma sostenible significa fer més amb menys. Es tracta de saber que les taxes actuals d'ús de recursos naturals i els impactes mediambientals d'aquest ús no han de ser part indispensable del desenvolupament econòmic. 

Data de publicació: 04/06/2015