26 illes europees, entre elles Mallorca, Menorca i Eivissa, inicien la transició envers les energies netes

La iniciativa de la Comissió Europea posa en marxa el procés de transició energètica amb illes, entre les quals figuren Mallorca, Menorca i Eivissa, per donar-los suport a l’hora de ser més autosuficients, pròsperes i sostenibles

Avui, vint-i-sis illes europees han emprès oficialment la transició envers les energies netes, amb el suport del Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la Unió Europea, amb el qual participa la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En una primera fase, sis illes, illa d’Aran (Irlanda), el grup d’illes Cres-Lošinj (Croàcia), Sifnos (Grècia), Culatra (Portugal), Salina (Itàlia) i La Palma (Espanya), desenvoluparan i publicaran les seves agendes de transició a energies netes l'estiu de 2019. Les altres vint illes ho faran l'estiu de 2020, i són:

• Mallorca, Espanya

• Nova Caledònia, França

• Hvar, Croàcia

• A Illa de Arousa, Espanya

• Menorca, Espanya

• Creta, Grècia

• Brač, Croàcia

• Gotland, Suècia

• Eivissa, Espanya

• Samos, Grècia

• Korčula, Croàcia

• Öland, Suècia

• Pantel·leria, Itàlia

• Cape Clear, Irlanda

• Kökar, Finlàndia

• Orkney, Regne Unit

• Açores, Portugal

• Favignana, Itàlia

• Marie-Galante, França

• Scottish Islands, Regne Unit

 

Dominique Ristori, director general d'Energia de la Comissió Europea, va dir: «Les vint-i-sis illes seleccionades mostren un notable potencial i entusiasme per desenvolupar col·laboracions fortes i duradores amb tots els actors rellevants entorn de la transició a les energies netes. En emprendre aquest camí, no solament esdevindran illes més energèticament autosuficients i pròsperes, sinó que, a més a més, proporcionaran exemples inspiradors per a altres illes i per al conjunt d'Europa. Tot plegat ajudarà la UE a assolir els seus objectius climàtics i energètics».

Hi ha més de 2.200 illes habitades a la UE. Tot i que poden disposar d'una gran quantitat d'energia de fonts renovables, com ara l'energia eòlica, la solar o la mareomotriu, n’hi ha moltes que actualment depenen de les cares importacions de combustible fòssil per al seu subministrament energètic. La transició a les energies netes pot ajudar que les illes no solament siguin més autosuficients i pròsperes, sinó també a desencallar oportunitats laborals noves a les seves comunitats.

L'objectiu del Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la UE és ajudar tantes illes europees com sigui possible a implicar-se i avançar en la transició envers les energies netes, de manera que inclogui tota l'illa i els seus grups d'interès. A partir de l'experiència dels processos de transició exitosos, la clau de l'èxit consisteix a involucrar tots els nivells de govern de les illes (ciutadans, municipis, empreses locals, universitats i escoles), així com actors del continent interessats a donar suport activament a la transició i a dissenyar la seva pròpia.

L'eurodiputat croat, Tonino Picula, va dir: «Les illes són de cada vegada més visibles en l'agenda europea: el suport a vint-i-sis illes de la Unió és una passa important per fer que les comunitats insulars esdevinguin abanderades de la transició a les energies netes. És una primera passa important per garantir l'assistència permanent de la UE a les illes. Enhorabona a tothom!».

Les 26 illes varen ser seleccionades en funció del seu potencial per establir un procés de transició d'alta qualitat amb el suport del Secretariat. Per servir com a exemples inspiradors per al màxim nombre d'illes europees els pròxims anys, es va remarcar especialment la inclusió d'illes que abasten una gran varietat de condicions geogràfiques i contextuals.

Notes

Sobre les illes
Un mapa interactiu amb més informació sobre les illes seleccionades per al suport de la Secretaria d'Energies Netes per a la Unió Europea està disponible aquí: <https://www.euislands.eu/clean-energy-islands>.

Sobre la iniciativa de les energies netes per a les illes de la UE
Com a part de Clean Energy for All Europeans, la iniciativa de la Energia neta de la UE per a les illes de la UE proporciona un marc a llarg termini per ajudar les illes a generar una energia sostenible i de baix cost. La iniciativa de l’Energia neta per a les illes de la UE va començar el maig de 2017 a Malta, quan la Comissió Europea i 14 països de la UE (Croàcia, Xipre, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda i Suècia) varen signar una declaració política.

Sobre el Secretariat

El Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la Unió Europea proporciona orientació integral a les illes sobre la manera com poden començar i avançar en la transició envers les energies netes. Els proporciona metodologies de participació dels grups d'interès, suport en la preparació d'agendes de transició, enfortiment de capacitats, suport tècnic per desenvolupar projectes i plans financers, així com oportunitats de crear xarxes i comunitats sobre aquesta qüestió.

www.euislands.eu 

Data de publicació: 18/02/2019