«1716: El final del sistema foral de la monarquia hispànica»

El llibre dirigit pel doctor Miquel Deyà analitza l'impacte dels decrets de Nova Planta en els territoris de la corona d'Aragó

El 2015 es compliren tres-cents anys de la conquesta borbònica de Mallorca i d’Eivissa. Aquests foren els dos darrers territoris hispànics ocupats per les tropes de Felip V en el curs de la guerra de Successió a la corona d’Espanya. A mesura que els territoris de l’antiga corona d’Aragó eren ocupats per les forces borbòniques, s’engegava un procés polític que modificava substancialment el Dret públic dels regnes d’Aragó, de València i de Mallorca, i del principat de Catalunya. Així, el 1715 suposava no sols el final d’una guerra que havia estat internacional i espanyola, sinó també el final d’un sistema polític basat en el principi de multa regna, unum rex.

El canvi fou de tal magnitud que la data de 1716 mereixia una reflexió des de l’antic regne de Mallorca, però no exclusivament sobre el que passà amb les institucions del regne. Calia una anàlisi coordinada del que suposaren els canvis juridicopolítics a escala global de l’antiga monarquia hispànica i com l’experiència de Mallorca i d’Eivissa s’incrustava dins la dinàmica general.

Aquest és l'objectiu del llibre 1716: El final del sistema foral de la monarquia hispànica, que analitza l'impacte dels decrets de Nova Planta en els antics territoris de la corona d'Aragó. El volum l'ha editat Lleonard Muntaner, Editor, i l'ha dirigit el doctor Miquel J. Deyà, professor titular d'Història Moderna del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de les Illes Balears. Hi participen professors de les universitats de València, de Barcelona, Pompeu Fabra, de Saragossa, de Navarra i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, a més de deu autors de la UIB. La meitat del llibre es dedica a l'impacte del Decret de Nova Planta de Mallorca, i la resta, als territoris als quals s'aplicaren altres decrets i al context hispànic del moment. L'obra ha estat finançada per la Direcció General d'Innovació i Recerca de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme. 

Data de publicació: 11/06/2018