Quatre curtmetratges a la recerca de futurs utòpics de la Mediterrània

CineCiutat acull el 12 de gener la projecció dels audiovisuals guanyadors dels premis Futurs Utòpics convocats per l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament i Solidaritat i el Servei d'Activitats Culturals de la UIB 

CineCiutat acull el 12 de gener a les 19 hores la projecció dels curtmetratges guanyadors de la convocatòria dels premis per a projectes audiovisuals Futurs Utòpics de la Mediterrània, organitzada per l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB i el Servei d’Activitats Culturals, i amb el suport de la Direcció general de Cooperació de Govern de les Illes Balears.

Es tracta de quatre documentals audiovisuals d’entre 15 i 17 minuts que aborden diferents realitats de la Mediterrània com les migracions, la interculturalitat, l’ecofeminisme o la llibertat d’informació, entre d’altres. Tots tenen la col·laboració de persones o col·lectius d’altres països de la Mediterrània i tenen un mateix fil conductor: la recerca de futurs utòpics per empènyer els canvis i la transformació ecosocial.

Els guanyadors dels premis Futurs Utòpics de la Meditèrrania 2021 són el documental La Farsa, de Guillem Miró Mateu (primer premi de la categoria I); Les espigadores de Nador, de Jeroni Obrador Rosselló (segon premi de la categoria I); Veus dins el mur, d’Aguait, comunicació autogestionada des de Mallorca (primer premi de la categoria II); i Al compàs, de María Jiménez Andrés (segon premi de la categoria II).

L’objectiu principal dels premis, que varen néixer en el context de la pandèmia de la COVID-19, és impulsar la promoció i la producció cultural i, al mateix temps, imaginar nous futurs utòpics de la Mediterrània vinculats als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i del desenvolupament humà sostenible (DHS): sostenibilitat ecològica, ecojustícia, igualtat de gènere, moviments migratoris, riquesa i diversitat cultural.

Audiovisuals compromesos amb l’Agenda 2030

I categoria (entre 15 i 20 minuts)

Primer premi: La Farsa (17 minuts). Autor: Guillem Miró Mateu, director. Descripció: tres amics de 20 anys surten de festa amb el seu veler. Els plans canvien radicalment quan un jove immigrant apareix semiinconscient surant devora la seva embarcació. Els joves hauran de prendre algunes decisions debatent la legalitat i la humanitat. No podem parlar de coses sense tenir a primera fila els seus protagonistes i, per això, tant el personatge de n’Ahmed com els altres migrants seran persones nouvingudes de països de la Mediterrània com Algèria, el Marroc, Egipte o Síria.

Col·laboració internacional:

  • Joan Babeli Shawa – HorizonsForSyria
  • Safi Al Hafez – Músic i compositor

Entitats o col·lectius participants:

  • Magdalena Deyà, coordinadora de voluntariat de Sóller de Creu Roja.
  • Oriol Lupiáñez, cooperació internacional de Creu Roja.
  • Dolça Feliu, inclusió social de Creu Roja.
  • Catalina Bagur, coordinadora del Programa de dona en situació de dificultat social.

Segon premi: Les espigadores de Nador (17 minuts). Autor: Jeroni Obrador Rosselló, productor, guionista i director. Descripció: Can Timoner és un edifici històric al centre de Santanyí que acull comunitats temporals de dones artistes arribades de diferents punts de la Mediterrània. És un espai singular de creació i refugi ecofeminista. L’art i la convivència vincula els dies i els projectes de les residents, visibilitzant injustícies i desplegant idees per a un futur més paritari i sostenible. Aquest migmetratge de metaficció recull l’experiència transcultural de Can Timoner a partir de la creació col·lectiva de Les espigadores del port de Nador, dones recol·lectores de peix caigut accidentalment dels cabassos durant la descàrrega al port pesquer. Una labor informal que mostra la situació desesperada d’un col·lectiu especialment vulnerable a qualsevol país: dona, sola, pobra i malalta. Una obra multidisciplinària que dialoga amb el clàssic d’Agnès Vardà, construint una metàfora actualitzada sobre la supervivència en femení.

Col·laboració internacional:

  • Afra Rigamonc, guionista i realitzadora.
  • Dane El Hadrouji, artista marroquina que testimonia la realitat que explica el projecte.

II categoria (entre 10 i 15 minuts)

Primer premi: Veus dins el mur. Autoria: Aguait, comunicació autogestionada des de Mallorca. Descripció: documental narratiu amb entrevistes a persones i associacions de Palestina de diferents pobles com Hebron, Betlem i Ramallah. Cerca mostrar la realitat amb què viuen i quina és la seva lluita; resistir és existir.

Col·laboració internacional:

  • Contacte amb el director del Lajee Center a Betlem, la fundadora de Woman in Hebron d’Hebron i la representant d’Addameer a Ramallah.

Segon premi: Al Compàs (15 minuts). Autora: María Jiménez Andrés, productora executiva del documental. Traducció i subtitulat del projecte audiovisual. Descripció: il·lustrar la realitat, complexitat i el dia a dia de la migració als països del Mediterrani. El documental gira al voltant de dos homes, un sirià i un altre sirià-palestí que resideixen a dos països diferents: el Líban i Espanya. El curtmetratge pretén crear consciència de la complexitat i les diverses capes del procés migratori, de la interculturalitat, el sentiment de pertinença, tant a la nova societat com a la d'origen, i de les dificultats i alegries de la migració.

Col·laboració internacional:

  • Institutriu El Zein: coguionista, productora creativa del documental, escenògrafa. Establiment de contactes al Líban i a Granada. Traducció.
  • Ghinwa Daher, directora del documental, coguionista, directora de fotografia i editora.
  • Escola primària Ideal College per a nins refugiats sirians (Líban).
  • Project Shams (grup de música àrab-espanyol establert a Granada).
  • Yazan Ibrahim, cantautor i creador de Project Shams.
  • Jolynn Msawbaa, editor de so, mesclador i dissenyador de so. 

Data de publicació: Wed Jan 11 13:57:00 CET 2023