Les dues universitats col·laboren per incorporar els Objectius de desenvolupament sostenible en el currículum dels estudis de Turisme
La Universitat de les Illes Balears i la Universitat Científica del Sud (el Perú) col·laboren en el projecte «El repte dels Objectius de desenvolupament sostenible en l'educació superior en Turisme», amb el qual pretenen repensar l'educació turística en l'àmbit universitari, utilitzant els ODS, per sensibilitzar els futurs professionals del sector amb la intenció d'aconseguir un turisme més sostenible.
«El turisme no es pot mesurar únicament amb mètriques econòmiques, sinó també pel seu impacte social i mediambiental», ha explicat el professor del Departament de Geografia de la UIB, Miquel Àngel Coll, coordinador del projecte i investigador dels grups de Turisme, Mobilitat i Territori (GITMOT), Dret de l'Empresa i Activitat Turística (DEAT) i Estudis Demogràfics i Turístics.
Amb aquest objectiu, es proposen incorporar el pròxim curs una experiència pilot d'introducció dels ODS en els estudis de Turisme, convençuts que la sensibilització dels futurs professionals del sector és una de les claus per sensibilitzar els turistes, les empreses i la societat. Per a això, compten amb la col·laboració de la Universitat Científica del Sud, que ja treballa amb els ODS en el grau de Turisme Sostenible i Hoteleria.
Durant aquests dies, les investigadores Inés Ruiz Alvarado, degana de la Facultat de Turisme Sostenible i Hoteleria, i Cynthia Vargas Correa, cap d'estudis de Turisme, de la Universitat Científica del Sud, visiten la Universitat de les Illes Balears amb l'objectiu de donar a conèixer la seva experiència en la implementació dels ODS en els plans curriculars dels estudis de Turisme. A més, s’organitza una conferència sobre el desafiament dels ODS en l'àmbit del turisme, oferint una mirada des del Perú.
El mes de setembre, dos professors de la UIB ja van visitar el Perú per fer diferents tasques de recerca i divulgació sobre els ODS en l'àmbit del turisme. Durant la visita, va tenir lloc una reunió amb representants del Ministeri de Comerç Exterior i Turisme del Perú, en la qual es varen formalitzar pautes per a la inclusió dels ODS dins els plans curriculars universitaris i escolars.
Com a part del projecte, els equips de les dues universitats varen fer una enquesta entre el professorat i l'alumnat per conèixer la seva percepció de la importància dels Objectius de desenvolupament sostenible i la seva influència en les prioritats dels dos col·lectius. En ambdós casos, els ODS més valorats pels professors varen ser, per aquest ordre, el número 13: Acció pel clima, i el número 8: Treball decent. L'ordre de preferència es va invertir entre els estudiants de les dues universitats, que varen valorar primer l’ODS número 8: Treball decent, i, en segon lloc, el número 13: Acció pel clima.
El projecte, que forma part de la XVII Convocatòria d'ajudes per a projectes de cooperació i recerca universitària al desenvolupament (2022) de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, cerca analitzar de quina manera des dels estudis de Turisme es pot sensibilitzar, conscienciar i promoure el compromís individual i col·lectiu del conjunt de l'alumnat amb els ODS. En conseqüència, es volen identificar les millors pràctiques i proposar directrius per crear espais curriculars per al desenvolupament d'habilitats i competències associades als ODS dins els plans d'estudis de Turisme.
Data de publicació: 27/10/2022