L'informe Global Entrepreneurship Monitor de les Illes Balears 2022-23 destaca que l'elevada voluntat emprenedora topa amb desafiaments com la bretxa de gènere o les mancances formatives dels emprenedors
El Rector de la UIB, doctor Jaume Carot, i el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, senyor Alejandro Sáenz de San Pedro, han presentat l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) de les Illes Balears 2022-23, un observatori internacional del fenomen emprenedor que es realitza amb periodicitat anual a totes les comunitats autònomes. L’informe es fa a les Illes Balears gràcies a la col·laboració entre la Universitat i el Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç.
A la presentació, que s’ha fet el dilluns, 29 d’abril, a Son Lledó, al campus de la UIB, també hi han assistit la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital de la UIB, doctora Lorenza Carrasco; el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, senyor José Antonio Caldés, i el coordinador dels estudis i professor del Departament d’Economia de l’Empresa, doctor Julio Batle.
Els resultats de l’informe GEM Illes Balears permeten disposar d’una diagnosi de l'activitat emprenedora a les Illes Balears i de tots els factors de l'entorn que actuen com a impulsors i com a fre d’iniciatives empresarials noves. El valor fonamental de l’informe és que permet comparar els indicadors de la comunitat autònoma amb els d’altres regions i països, i que és una eina per propiciar i accelerar la discussió i el treball conjunt dels agents de l’ecosistema emprenedor, acció prioritària per a la xarxa GEM.
L'informe GEM Illes Balears 2022-23 revela un panorama alentidor per a la regió en termes d'emprenedoria, per sobre de la mitjana estatal en múltiples aspectes. Amb una marcada inclinació cap a la voluntat emprenedora i una disminució del temor a emprendre, les Illes Balears mostren un ambient propici per a noves iniciatives empresarials.
L' increment en la percepció d' oportunitats i el coneixement personal d'emprenedors subratllen el vigor de l'ecosistema emprenedor local. Tanmateix, persisteixen desafiaments significatius, com la bretxa de gènere en l'emprenedoria, les motivacions emprenedores i la necessitat d'enriquir les competències empresarials.
Tot i que la taxa d’activitat emprenedora general ha experimentat un creixement, l'emprenedoria femenina es manté a la coa i evidencia la urgència d'abordar aquesta disparitat. La regió mostra menys intenció de crear riquesa que la mitjana estatal, la qual cosa assenyala la necessitat de programes que fomentin iniciatives amb impacte social i sostenible.
Per potenciar encara més l'esperit emprenedor a les Illes Balears, els autors de l’informe proposen diverses iniciatives estratègiques. Entre aquestes es troben l'enfortiment de competències i coneixements emprenedors, la promoció de l'emprenedoria femenina, l'estímul a iniciatives amb impacte social i la reducció de la percepció d'escassetat de treball mitjançant la diversificació econòmica i el suport a noves empreses.
A més, es destaca la importància de fomentar la inversió i el treball en xarxa empresarial, així com l'impuls a iniciatives innovadores i tecnològiques. La internacionalització d'empreses locals i el reforç de la imatge i la cultura emprenedora també es plantegen com a accions clau per al desenvolupament econòmic i la innovació a la regió.
En resum, les Illes Balears tenen una base sòlida en emprenedoria, però encara afronten reptes importants que requereixen un enfocament proactiu i coordinat. Quan es posin en marxa les recomanacions de l'informe GEM i s’enforteixi l'ecosistema emprenedor, la regió podria convertir el seu impuls emprenedor en una simfonia encara més vibrant i pròspera.
Documents relacionats
Data de publicació: 29/04/2024