Una dieta rica en fitat redueix la calcificació de la vàlvula mitral

Els investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB i de l’Hospital Universitari Son Espases publiquen un estudi a PLoS One querelaciona el consum de fitat amb la prevenció de calcificacions cardiovasculars en persones grans

Una recerca conjunta d’investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització de la Universitat de les Illes Balears i del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases conclou que una dieta rica en fitat ajuda a prevenir la calcificació de la vàlvula mitral del cor en les persones grans. L’estudi s’ha publicat recentment a la prestigiosa revista internacional PLoS One.

La calcificació cardiovascular és una patologia que es dóna a partir de la formació anormal de dipòsits sòlids d’hidroxiapatita (fosfat càlcic) en teixits tous del sistema cardiovascular (el cor i els vasos sanguinis), i que pot provocar importants problemes de salut. En el cas concret de la vàlvula mitral, que regula el flux sanguini entre l'aurícula esquerra i el ventricle esquerre del cor, la calcificació pot conduir a un mal funcionament d’aquesta vàlvula i, per tant, pot comportar que el correcte bombament sanguini es vegi alterat.

L’estudi parteix de la constatació en estudis previs fets pels investigadors de la UIB que el fitat (o àcid fític) pot actuar com a inhibidor de la calcificació. Aquest compost és present de manera natural en molts aliments, principalment els llegums, els cereals integrals i la fruita seca.

Ara, els investigadors de la UIB i de l’Hospital Universitari Son Espases han analitzat els nivells de fitat i de calcificació de la vàlvula mitral en 188 pacients, que tenien 68 anys de mitjana. La recerca ha conclòs que els individus que presentaven uns nivells superiors de fitat a l’orina (perquè n’ingerien més a través de la dieta) tenien menys calcificació a la vàlvula mitral.

D’aquesta manera, la recerca ha tornat a confirmar l’important paper que el fitat té com a inhibidor de les calcificacions patològiques, a la vegada que ha assenyalat la importància de mantenir una dieta rica en aquest compost per prevenir les patologies que es deriven de la calcificació. 

Referència bibliogràfica

Carlos Fernández-Palomeque, Andrés Grau, Joan Perelló, Pilar Sanchís, Bernat Isern, Rafel M. Prieto, Antònia Costa-Bauzà, Onofre J. Caldés, Oriol Bonnín, Ana García-Raja, Armando Bethencourt i Fèlix Grases. «Relationship between urinary level of phytate and valvular calcification in an elderly population: a cross-sectional study». PLoS One, 2015, 21 d’agost, 10(8):e 0136560. doi: 10.1371/journal.pone.0136560.

Notícies relacionades

Data de publicació: 28/10/2015