Un grup d'estudiants de la UIB creen una app que permetrà detectar la vespa asiàtica

Hi han participat l’àrea de Zoologia, l’Escola Politècnica Superior i Habitissimo. La recerca sobre la vespa asiàtica a la UIB té el suport de la Unió Europea.

 

Setze estudiants de segon, tercer i quart de l’EPS de la UIB han estat fent feina tres dies de manera intensa per desenvolupar una aplicació mòbil que permetrà detectar la vespa asiàtica, una vespa que s'alimenta d'abelles, de manera que l'entrada d'aquesta espècie exòtica pot provocar un greu desequilibri de l'ecosistema, atès que les abelles pol·linitzen la major part de plantes, tant cultivades com silvestres. Les vespes asiàtiques han estat hibernant fins ara, i amb l’arribada de la primavera despertaran de nou i seguiran sent un perill ambiental.

Els estudiants han aconseguit crear una app que d’aquí a alguns dies els usuaris podrem utilizar, per enviar imatges a través d'altres aplicacions i xarxes socials com Twitter o Telegram o un formulari web perquè els experts puguin confirmar, gestionar i eradicar aquesta espècie invasora.

Els estudiants del grau d'Enginyeria Informàtica de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de les Illes Balears i els professionals d’Habitissimo han fet feina al Parc Bit amb el suport d’investigadors de Zoologia i d’Informàtica per fer feina amb un sol objectiu: treballar conjuntament en el disseny d'una aplicació mòbil per detectar la presència de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax).

A part del benefici social i mediambiental en la lluita contra aquesta espècie invasora, aquest projecte també és una «oportunitat per establir un primer contacte professional entre la Universitat i els professionals i una manera perquè els alumnes puguin treballar en grans equips de desenvolupament», destaca Jordi Llull, director tecnològic d’Habitissimo.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el doctor Carlos Guerrero, subdirector de l'EPS: «aquesta experiència ha de servir com una formació en TIC i perquè els alumnes descobreixin també altres sectors amb sortides professionals».

Sis professionals del departament tecnològic d’Habitissimo han guiat els 16 estudiants de segon, tercer i quart curs de l’EPS que han participat en el disseny de l'aplicació.

Una app solidària i respectuosa amb el medi ambient

Els usuaris podran contribuir a la detecció de la vespa asiàtica enviant fotos de l'exemplar i dels nius, perquè els serveis de detecció puguin actuar immediatament. Els ciutadans podran enviar aquestes imatges a través d'altres aplicacions i xarxes socials com Twitter, Telegram o un formulari web.

Al final de 2015, el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB va confirmar la presència d'aquesta espècie exòtica invasora a Mallorca, gràcies a la col·laboració dels apicultors. La vespa asiàtica s'alimenta d'abelles, de manera que l'entrada d'aquesta espècie exòtica pot provocar un greu desequilibri de l'ecosistema, atès que les abelles pol·linitzen la major part de plantes, tant cultivades com silvestres. A més, també pot esdevenir una greu amenaça per a l'apicultura. «En compartir informació sobre la detecció de la vespa asiàtica amb entomòlegs anglesos, aquests ens varen confirmar que l'eradicació d'aquesta espècie només és possible durant els dos primers anys a partir del moment en què va entrar, per la qual cosa l'elaboració d'aquesta aplicació pot resultar clau en el procés de gestió d'aquesta invasora», explica la doctora Mar Leza, del Laboratori de Zoologia de la UIB. 

La Càtedra Santander-UIB d'Innovació i Transferència del Coneixement ha donat suport a aquesta iniciativa. La recerca que els investigadors de la UIB fan sobre la vespa asiàtica té el suport de la Unió Europea, que finança amb fons FEDER aquest projecte en el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Notícia relacionada

 

Data de publicació: 14/03/2016