«Sa nacra», obra d'Ana Pérez, guanya el concurs per obtenir la imatge gràfica per als titulats del curs 2017-18

L’obra es lliurarà en les cerimònies de graduació de la UIB 

Ana Pérez Manrique (La Laguna, Tenerife, 1988) és l’autora de l’obra gràfica que enguany rebran els titulats de la UIB a les cerimònies de graduació, com a símbol d’agraïment i record. L’obra es diu Sa nacra, i la tècnica emprada és el guaix.

L’autora

Ana Pérez Manrique és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, i té el Màster i s’acaba de doctorar en Cognició i Evolució Humana per la UIB.

L’obra

Segons diu l’autora, «aquesta obra vol fer ressaltar el valor d’aquesta espècie, la nacra, no només en si mateixa sinó com a part fonamental de l’ecosistema mediterrani propi de les Illes Balears. Per les seves mides, la nacra és una espècie estructurant, ja que proporciona nous hàbitats a altres espècies marines i, per tant, genera un augment de la biodiversitat a les costes on és present. A més, aquesta espècie viu majoritàriament en praderies de posidònia, planta que, gràcies a la funció filtrant, proporciona el color blau cristal·lí característic de les aigües balears. Per això, tant la posidònia com la nacra i les espècies que aquesta aixopluga formen un ecosistema fràgil que necessita especial protecció. La desaparició d’una espècie tan important com la nacra no només té com a conseqüència la pèrdua de la biodiversitat de la zona, sinó que també pot afectar tota la comunitat mediterrània. La conscienciació, l’educació i la investigació són fonamentals per a la preservació d’aquests ecosistemes, i la Universitat té un paper primordial en aquesta tasca».

L’obra s’inspira en els colors i línies simples utilitzats pels il·lustradors Owen Davey, Charley Harper i Scott Partridge.

Accèssits

El jurat ha concedit dos accèssits. Un a Nicolas Bouyrac, estudiant de Disseny Gràfic de l’ESADIB, i un altre a Rosa Coli, estudiant del grau de Fisioteràpia a la UIB, amb l’obra titulada Els cabells del mar.

El jurat

El jurat l’han integrat Alejandro Ysasi, responsable d’Educació de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; Magdalena Jaume Adrover, professora de Didàctica de l’Expressió Plàstica del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques; Maria Josep Mulet, professora de l’àrea de coneixement d’Expressió Plàstica Arquitectònica del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts; i Antonio Fernández-Coca, professor d’Expressió Gràfica en Arquitectura del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, i vicerector de Campus Digital i Transmèdia. 

Data de publicació: 25/04/2018