Per què ingerir begudes ensucrades en excés provoca càlculs renals?

Un estudi internacional amb participació de la UIB i l'Hospital Mateu Orfila de Maó revela els mecanismes que expliquen la relació entre la ingesta de fructosa com a edulcorant i l'aparició de càlculs renals 

La fructosa és un sucre simple o monosacàrid que, si bé de manera natural és present en molts aliments, s'utilitza també com a edulcorant en les anomenades begudes ensucrades. De fet, el consum de fructosa ha crescut les darreres dècades paral·lelament a l’augment del seu ús com a edulcorant en la indústria alimentària, i diferents estudis l'han associat a l'increment del risc de desenvolupar càlculs renals. També en els casos de dos tipus de pacients amb simptomatologies aparentment allunyades, com són les persones afectades per síndrome metabòlica i els treballadors que fan feina a l'aire lliure.

En aquest darrer cas, les persones que fan feina al carrer estan sotmeses a episodis de cada vegada més freqüents de calor extrema a causa del canvi climàtic. Aquesta problemàtica és especialment greu a algunes zones de l'Amèrica Central, on s'ha detectat que hi ha molts treballadors del camp que des de ben joves desenvolupen insuficiència renal, malaltia que es coneix com a nefropatia mesoamericana. Aquesta problemàtica ja va ser objecte d'un estudi en el qual participà el doctor Fèlix Grases, director del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB. El treball es va publicar l'any 2016 a la revista American Journal of Kidney Diseases.

Estudi a l'Hospital Mateu Orfila de Maó

En tots aquests casos, la fructosa apareix com un factor de risc associat a la ingesta d'aliments i de begudes endolcits artificialment, segons un equip internacional d'investigadors amb participació de la Universitat de les Illes Balears i de l'Hospital Mateu Orfila de Maó.

Ara bé, els mecanismes que expliquen la relació entre la fructosa, els càlculs renals i la fallada renal no s'havien pogut determinar amb exactitud. Amb aquest objectiu, els investigadors varen dur a terme un estudi a la Unitat de Nefrologia de l'Hospital Mateu Orfila amb trenta-tres homes de 40 a 65 anys. Durant dues setmanes, aquests pacients varen ingerir 200 grams de fructosa diaris, equivalents a la ingesta de sis pots de refresc. En paral·lel, als pacients els varen prendre mostres de sang i d'orina

L'anàlisi de les mostres ha permès establir que la fructosa incrementa el risc de patir càlculs renals perquè redueix significativament el pH urinari i els nivells de magnesi en orina, alhora que incrementa els nivells d'oxalat a l’orina. Tot plegat predisposa a la formació de càlculs renals. El doctor Fèlix Grases, director del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB, explica que «amb aquests estudis hem vist que la fructosa augmenta també els nivells d'àcid úric a la sang i, com a conseqüència, també a l'orina».  

Els resultats d'aquests estudis, que s'han publicat a les revistes BMC Nephrology i American Journal of Kidney Diseases, suposen una passa endavant important en la comprensió dels mecanismes que hi ha darrere el risc de patir càlculs renals i també insuficiència renal.

Referències bibliogràfiques

Johnson, R. J., Pérez-Pozo, S. E., Lillo, J. L., Grases, F., Schold, J. D., Kuwabara, M., Sato, Y., Hernando, A. A., García, G., Jensen, T., Rivard, C., Sánchez-Lozada, L. G., Roncal, C., Lanaspa, M. A. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. A BMC Nephrology, 2018, nov., 8, 19(1), 315. doi: 10.1186/s12882-018-1105-0.

Roncal-Jiménez, C., García-Trabanino, R., Barregard, L., Lanaspa, M. A., Wesseling, C., Harra, T., Aragón, A., Grases, F., Jarquin, E. R., González, M. A., Weiss, I., Glaser, J., Sánchez-Lozada, L. G., Johnson, R. J. Heat Stress Nephropathy From Exercise-Induced Uric Acid Crystalluria: A Perspective on Mesoamerican Nephropathy. A American Journal of Kidney Diseases, 2016, gen. 67(1), 20-30. doi: 10.1053/j.ajkd.2015.08.021

Data de publicació: 20/12/2018