Navegant per la complexitat del segle XXI

Un dels principals objectius de l’IFISC (UIB-CSIC), des del seu naixement, fa ja més de deu anys, ha estat l'organització d'activitats que promoguin la divulgació dels sistemes complexos i la ciència interdisciplinària, els seus objectes d'estudi, entre la ciutadania. Per això, i prenent el testimoni d’Explorant les Fronteres entre Sabers, l’IFISC anuncia el cicle de xerrades Navegant per la Complexitat del Segle XXI, els temes centrals del qual enguany seran la creativitat i la intel·ligència en l'àmbit de les matemàtiques, la sociofísica i la neurociència.

El cicle, que arrencarà el proper 19 d'abril, constarà de tres xerrades, a raó de xerrada per setmana, i se celebrarà a CaixaFòrum Palma. Els ponents, tots ells científics i divulgadors de primer nivell en els seus respectius camps, oferiran la seva visió particular de la ciència, la intel·ligència i la creativitat en aquesta primera edició del cicle. Amb l'objectiu d'oferir una experiència més interactiva i propera, cada conferència constarà d'una primera part de presentació audiovisual i una segona part de preguntes i respostes entre el ponent i un grup seleccionat d'entrevistadors representatiu de la societat actual.

Més informació i entrades a: https://proticketing.com/caixaforum_palma/es_es/entradas/evento/11453

Programa

«El arte de hacer matemáticas para dominar el mundo»
Clara Grima
19 d'abril de 2018, a les 19 hores

El treball d'un científic en general i el d'un matemàtic en particular és similar al de qualsevol artista: cal conèixer les tècniques, trobar la inspiració i, sobretot, atrevir-se a fer alguna cosa nova, alguna cosa que ningú no hagi fet abans. I buscar la bellesa. Perquè, com deia Hardy, «no hi ha lloc al món per a les matemàtiques lletges». Poden ser belles les demostracions matemàtiques? Qui i com decideix quines matemàtiques són belles? Tractarem de respondre a aquestes i altres qüestions sobre creativitat i bellesa, encara que advertim que, sobre bellesa i creativitat matemàtiques, com passa amb els colors, no hi ha teoremes. Bé, sobre colors sí que n'hi ha.

«Contra la estupidez, los propios dioses luchan en vano»
Anxo Sánchez
26 d'abril de 2018, a les 19 hores

Mentre l'Economia basa molta de la seva teoria en el pressupòsit que les nostres decisions són racionals, la vida diària ens mostra que de racionals en tenim poc, i les ciències del comportament experimentals ho proven rigorosament. En aquesta xerrada mostraré els resultats d'un experiment realitzat amb més de 500 persones en el qual els demanam que prenguin decisions estratègiques (és a dir, que tenen en compte que estan interaccionant amb altres persones) en diferents situacions. La conclusió fonamental de l'experiment és que de racionalitat, poca, i que la majoria de nosaltres seguim tipus de comportaments que obeeixen a qualsevol cosa menys a la intel·ligència.

«Una perspectiva neuronal de la memòria»
Santiago Canals
3 de maig de 2018, a les 19 hores

La memòria és una part fonamental de la nostra vida. No solament proporciona informació sobre el passat que ens ajuda a viure el present, a més, ens permet predir el futur. La memòria és un procés dinàmic, no un repositori estàtic d'informació, evoluciona amb nosaltres, i el seu tret fonamental no és reflectir fidelment els fets esdevinguts, sinó facilitar la nostra adaptació a un món en constant canvi. Tan important com recordar és la capacitat d'oblidar i actualitzar el que s’ha memoritzat. Tractarem algun d'aquests temes i com els últims desenvolupaments experimentals en neurociència ens permeten esborrar o reactivar memòries i, fins i tot, reescriure-les. Conèixer els mecanismes de la memòria ens ajuda a crear sistemes artificials més eficients i desenvolupar noves aproximacions per augmentar les nostres capacitats cognitives. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 19/04/2018

Data de publicació: 12/04/2018