Lliurament dels premis TalenTIC

El jurat ha premiat projectes que destaquen per la seva transversalitat i aplicació pràctica. Aborden temàtiques com la realitat virtual, la intel·ligència artificial, les cadenes de blocs (blockchain), els ciberdelictes i la identitat sonora. Es presentaran les conclusions del primer Fòrum Incentivació de la presència de la dona en el sector TIC

Dia: dijous, 22 de novembre de 2018
Hora: 12 hores
Lloc: Aula de Graus de l’edifici Antoni M. Alcover i Sureda 

La consultora tecnològica Informàtica El Corte Inglés (IECISA) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) lliuren el dia 22 de novembre els guardons de la tercera edició dels premis TalenTIC, 2018, per a treballs de fi de grau (TFG) i treballs de fi de màster (TFM) dirigits a aplicacions TIC innovadores.

L’acte començarà a les 12 hores amb una taula de debat i la presentació de les conclusions del Primer Fòrum d'Incentivació de la Presència de la Dona en el Sector TIC, amb la participació de Llorenç Pou, director general d’Ocupació i Economia del Govern de les Illes Balears, Francesca Mas, presidenta del Consell Social de la UIB, i Loren Carrasco, directora de l’Escola Politècnica Superior. El moderador serà Javier Corella, director de Màrqueting i Comunicació d’IECISA.

Lliuraran els premis el doctor Llorenç Huguet, Rector, i el doctor Jordi Llabrés, vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals de la UIB; el director generals de Política Universitària i Ensenyament Superior, senyor Juan José Montaño, i el gerent de la Fundació BIT, Biel Frontera; i per part de IECISA, el senyor Julio Sánchez, director de Recursos Humans d'Informàtica El Corte Inglés i el director de Balears i Llevant, Antonio Carmona. 

Els alumnes premiats són tres dones i dos homes, amb treballs de fi de grau i de fi de màster en els quals el jurat ha tingut en compte la transversalitat dels projectes i el potencial d’aplicació pràctica de les propostes presentades com a transferència de coneixement a la societat.

L'objectiu dels premis TalenTIC és incentivar la innovació tecnològica en l'àmbit acadèmic, i premiar l'esforç i la dedicació dels alumnes que hagin realitzat treballs de fi de grau o fi de màster amb tecnologies de la informació i la comunicació innovadores.

En aquesta tercera edició s'han presentat un total de 37 projectes, dels quals 14 corresponen a dones i 23 a homes, tots del curs acadèmic 2017-18. Els projectes presentats són de diverses branques de coneixement: graus de Física, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica, Educació Primària, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Dret, Química, Màster en Formació del Professorat, etc.

Es concedeixen dos premis, dotats amb 1.000 euros el primer i 500 euros el segon, a més d'un diploma acreditatiu i la divulgació del treball en un reportatge de premsa especialitzada.

Els projectes guanyadors de TalenTIC 2018 són:

1r premi: Sistema de realitat virtual per a la gestió del dolor crònic en nins i joves amb malalties rares. Miquel Sánchez Roca (grau d’Enginyeria Informàtica). Tutor de la UIB: Francisco Perales.

Resum: Disseny i desenvolupament d'una aplicació de realitat virtual que permet valorar el dolor crònic en nins i joves amb malalties considerades rares i els facilita la gestió i la regulació del dolor a través d'estímuls visuals, auditius i vibrotàctils. Un projecte que s’ha dut a terme en col·laboració amb psicòlegs i amb el programa INeDITHOS, associació que treballa amb voluntaris per millorar la qualitat de vida dels nins malalts hospitalitzats, amb cures pal·liatives i amb malalties rares.

2n premi: Intel·ligència artificial per crear caos a mida: autonomous dynamical systems based on hardware implementations of delay-reservoir computers. Irene Estébanez Santos (Màster Universitari en Física de Sistemes Complexos). Tutors de la UIB: Ingo Fischer i Miquel Cornelles.

Resum: Basant-se en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, el projecte presenta un dels primers esquemes Reservoir Computing per al tractament de gran volums de dades basats en maquinari en comptes de programari, per aconseguir un comportament entrenable i, per tant, capaç d’establir models i prediccions de comportament de forma molt més ràpida i capaç de reproduir, de manera autònoma, l'estructura de la dinàmica. Aquest estudi proporciona perspectives per a futures investigacions en la connexió de sistemes dinàmics complexos.

El jurat ha atorgat també tres accèssits, que recauen en els projectes següents:

Creació d’un Smart Contract per a notificacions certificades. Alexandre Oliva Colomar (grau d’Enginyeria Telemàtica). Tutors de la UIB: Macià Mut i Maria Magdalena Payeras.

Resum: Aquest document presenta dues propostes de protocols de notificacions certificades basats en l'ús de la tecnologia de cadenes de blocs, que proporciona una estructura de dades pública, descentralitzada, oberta i immutable.

La falta de regulació enfront a la suplantació i usurpació de la identitat a Internet. Elionor Vidal Torres (grau de Dret). Tutor de la UIB: Gabriel Garcias.

Resum: Estudi sobre la insuficient regulació existent sobre els ciberdelictes, especialment a través de la usurpació d'identitat a Internet, que pot servir com a instrument per dur a terme delictes d’usurpació i suplantació en xarxes socials, pesca de credencials (phishing), estafa informàtica, delicte de descobriment i revelació de secrets, cracking, il·lícit civil...

Identitat sonora: procés creatiu a l’aula de música a educació primària. Aurora Ferrer Juan (grau d’Educació Primària). Tutora de la UIB: Noemy Berbel.

Resum: Projecte que fomenta l'aprenentatge musical i artístic dels alumnes de primària a través de la composició de la seva identitat sonora. Es tracta d’una pàgina web amb un repositori de sons en línia i un programari que permet realitzar composicions indefinides i variades per l'usuari. L'exploració de sons i l’aprenentatge musical és aplicable a processos d'investigació per a la millora del benestar i la salut, atès el potencial dels sons aplicats en processos cognitius.

El jurat dels premis TalentTIC 2018 ha estat format pel vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés, el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, Luis Vegas, i el director de la zona de Llevant i les Balears d’IECISA, Antonio Carmona.a. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 22/11/2018

Data de publicació: 20/11/2018