L'investigador de l'IFISC (CSIC-UIB) José Ramasco forma part de l'equip que assessora el Govern d'Espanya per fer front a la COVID-19

El doctor José Ramasco, científic titular adscrit a l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC), és un dels setze científics que forma part del grup de treball multidisciplinari, creat per la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, amb l'objectiu d'assessorar el Govern d’Espanya en matèria científica relacionada amb la COVID-19 i les seves conseqüències futures. 

El doctor Ramasco és expert en les xarxes complexes i el seu ús per comprendre més bé els sistemes complexos del món real i coordina un projecte del CSIC que utilitza dades de telèfons mòbils per estudiar l’eficàcia del confinament sobre la dispersió de la COVID-19.

Aquest grup treballarà en l'elaboració de propostes en línies d'experimentació necessàries per obtenir dades útils en la presa de decisions. Posteriorment, s'encarregarà de plantejar iniciatives sobre el foment de la recerca i la innovació a Espanya, la reordenació de prioritats, vies per agilitar els temps de la recerca, el foment de línies estratègiques per impulsar cadenes de valor o dissenyar una estratègia per fomentar capacitats duals adaptables a situacions crítiques.

A més de l'investigador José Ramasco, formen part del grup els científics Beatriz González López-Valcárcel (Universitat de Las Palmas de Gran Canaria), José M. Ordovás (Universitat de Tufts, EUA), Marco Inzitari (Parc Sanitari Pere Virgili), Itziar de Lecuona (Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona), Alfonso Valencia (Institut Nacional de Bioinformàtica), Diego Puga (Centre d’Estudis Monetaris i Financers de Madrid), Laura M. Lechuga (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia), Mariano Esteban (Centre Nacional de Biotecnologia), José Molero (Universitat Complutense de Madrid), Pedro Jordano (Estació Biològica de Doñana), Alfonso Gordaliza (Universitat de Valladolid), Rocío García-Retamero (Universitat de Granada), Agustín Portela (Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris), Ramón López de Mántaras (Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial) i Francisco Sánchez (Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars). 

Font: IFISC (CSIC-UIB)

Data de publicació: 30/04/2020