Les pintures murals de Sant Bonaventura de Llucmajor, un referent internacional de la propaganda religiosa de final del segle XVII

El Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB recull en un llibre la recerca feta en el marc de la restauració de les pintures murals d'aquest element patrimonial inèdit a Mallorca

Dia: dimarts, 14 de maig de 2019
Hora: 20 hores
Lloc: Claustre de Sant Bonaventura, carrer de Fra Joan Garau, 2, Llucmajor 

 

El Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós (CPAR) de la Universitat de les Illes Balears ha participat en les diferents fases del procés de restauració integral del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor, que constitueix una de les pàgines més notables de la conservació del patrimoni cultural de Mallorca al començament del segle XXI.

Ara, el resultat de la recerca realitzada per l'equip de treball que va intervenir en el procés de recuperació del conjunt pictòric, veu la llum en el llibre Les pintures murals del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor, Mallorca. De la restauració a la interpretació, que ha editat Edicions UIB.

El llibre està dedicat de manera específica a l’estudi cientificotècnic i historicoartístic de les pintures murals del claustre, que varen ser executades a final del segle XVII i principi del XVIII. El procés ha generat un important coneixement científic entorn de l'ús d'un llenguatge artístic, el de la pintura mural en grisalla i policroma, gairebé desconegut en l'art conventual mallorquí de l'època moderna.

Entre les principals conclusions, l'equip de la UIB assenyala que aquestes pintures foren el resultat d’una conjunció de promotors mallorquins amb projecció internacional, fins ara mai estudiats. Igualment, aquestes pintures s’apropiaren activament de tècniques de comunicació novohispanes del segle XVI. Les pintures murals de Llucmajor serviren de referent a la cultura visual de les ordes mendicants de Mallorca i Menorca, que en el decurs de l’època moderna i amb finalitats evangelitzadores s’estengueren per àmplies àrees territorials espanyoles i americanes.

Presentació

La presentació del llibre tindrà lloc el dimarts 14 de maig, a les 20 hores, al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor. Hi intervindran el regidor de Cultura, Fires i Festes de l'Ajuntament de Llucmajor, senyor Lluís Segura; la doctora Mercè Gambús, investigadora principal del grup de recerca CPAR i editora de l'obra, i la doctora Miquela Forteza, membre del CPAR i editora de l'obra.

Data de l'esdeveniment: 14/05/2019

Data de publicació: 09/05/2019