Un estudi internacional, amb participació del Grup de Recerca en Ciències de la Terra de la UIB, ha estat escollit per a la portada del número de novembre de la prestigiosa revista
Les coves submergides de l'illa de Mallorca estan aportant importants dades climàtiques d’un moment important en el qual els nivells de la mar eren més alts del que són actualment, i presagien potencialment el que està per venir enmig del canvi climàtic.
En l’estudi que recull la portada del número de novembre de la prestigiosa revista Nature Geoscience, un equip internacional d'investigadors, entre els quals hi ha membres del Grup de Recerca en Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, utilitza unes formacions úniques presents a les coves de l’illa denominades sobrecreixements freàtics sobre espeleotemes (POS, per les sigles en anglès). Aquests POS només es formen en coves litorals a la superfície del nivell freàtic i representen un marcador, precís, del nivell de la mar a mesura que va passant el temps.
Per conèixer aquestes evidències, els investigadors han entrat i/o bussejat dins les coves per reconèixer la presència d’aquestes formacions i avaluar-ne l'elevació. Un cop fetes les corresponents anàlisis mineralògiques i cristal·logràfiques, i determinar-ne les edats mitjançant mètodes radiomètrics (U/Th), l’equip ha utilitzat fins a nou models glacials diferents per avaluar les noves dades i aportar la seva interpretació.
En climes passats, els períodes glacials han estat interromputs per intervals de clima càlid que, de manera significativa, han fos part de les acumulacions continentals de gel aproximadament cada 100.000 anys, amb la conseqüent ascensió del nivell de la mar durant aquests períodes, que coneixem con a interglacials.
La recerca ha trobat que els POS d’aquest període són un registre molt més acurat que el que s’ha estat utilitzant fins ara, que es basava en l'estudi de la presència de coralls com a indicadors de les pretèrites fluctuacions del nivell marí. Amb aquesta nova via, més precisa per mesurar els canvis del passat, els científics estan reavaluant les prediccions de com els nivells de la mar poden créixer en relació a l'increment de temperatura, que s’està donant en l’actualitat.
En l’article, la recerca informa com el clima de la Terra va canviar d’un període fred glacial a un de càlid interglacial, fa uns 120.000 anys. Aquest darrer període interglacial va ser el darrer moment en què el nivell de la mar va ser tant elevat com en el període que tenim en l’actualitat. Això aporta una finestra al passat per entendre el moment actual i especialment preveure’n la futura evolució.
Durant els darrers 12.000 anys, la Terra ha estat en un període interglacial, l’Holocè. La recerca feta estableix una millor comprensió del que va ocórrer en el darrer estadi interglacial: un increment de la temperatura que va causar la fusió de les masses de gel polars a l’inici del període interglacial, seguida per un creixement gradual de les masses de gel i una caiguda lleu del nivell de la mar. Estudis previs havien donat pujades del nivell de la mar per aquest període càlid de tres a quinze metres. Conèixer la magnitud, la temporalització i l’estabilitat del nivell marí és una informació crítica per a les projeccions futures en relació al canvi del nivell de la mar, en un escenari global d’ascens de la temperatura entre 1,5 i 2ºC.
Aquest estudi proporciona una temporalització excepcionalment precisa de la història del nivell marí, durant el període esmentat anteriorment i mostra que va ascendir fins a sis metres al voltant de fa 127.000 anys, amb un descens progressiu de 2 m entorn dels 122.000 anys, i va restar en aquesta elevació durant 6.000 anys més (fins fa 116.000 anys).
Els resultats suggereixen que, si se sobrepassa en 1,5 a 2ºC la temperatura preindustrial, el nivell de la mar respondrà amb una pujada que anirà entre dos i sis metres, per damunt del nivell actual de la mar.
El present treball ha comptat amb el finançament de l’Agencia Espanyola d’Investigació-FEDER, EU i de la National Science Foundation.
Referència bibliogràfica
Polyak, V. J.; Onac, B. P.; Fornós, J. J.; Asmeron, Y.; Hay, C.; Dorale, J. A.; Ginés, J.; Tuccimei, P.; Ginés, A. (2018). «A highly resolved record of relative sea-level in the western Mediterranean Sea during the Last Interglacial period». Nature Geoscience, https://doi.org/10.1038/s41561-018-0222-5
Data de publicació: 09/11/2018