L'equip creador de Vespapp obté el premi Onda Cero Mallorca 2019 de Ciència i Investigació

Nou reconeixement a l'aplicació dissenyada a la UIB per detectar i controlar la presència de la vespa asiàtica. Aquesta iniciativa té el suport de la Unió Europea. 

L'equip d'investigadors de la UIB que va impulsar la creació de l'aplicació Vespapp, dissenyada a la Universitat de les Illes Balears per detectar i controlar la presència de la vespa asiàtica, ha obtingut el Premi Onda Cero Mallorca 2019 de Ciència i Investigació.

La vespa asiàtica, Vespa velutina nigrithorax (Hymenoptera: Vespidae), és una espècie catalogada com a exòtica invasora i provoca importants danys ecològics i econòmics a conseqüència de la depredació que fa sobre l'abella mel·lífera i altres pol·linitzadors. Les abelles pol·linitzen entorn al 80 per cent tant despècies vegetals cultivades com de silvestres, per la qual cosa una minva en la població daquests pol·linitzadors representa una greu amenaça ecològica. A més, controlar les espècies invasores és essencial per protegir les pròpies del territori. L’octubre de 2015, el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, amb la col·laboració dapicultors, va confirmar la detecció daquesta vespa per primera vegada a Mallorca.

Arran dels primers albiraments de la vespa asiàtica es va pensar que calia detectar-la amb la col·laboració ciutadana. Amb aquest objectiu es va posar en marxa el projecte Vespapp, que inclou una aplicació mòbil, una pàgina web i l'ús de les xarxes socials perquè tota la informació pugui arribar als ciutadans.

Vespapp no solament és una eina on es pot trobar informació sobre l’espècie invasora (com són la vespa i el niu, com podem diferenciar-la d’altres vespes, quina és la seva biologia, quins impactes té, quina és la importància de les seves preses: les abelles), sinó que, alhora, el ciutadà pot ser part activa en el procés d’eradicació i/o control de l’espècie. Així, qualsevol persona que vegi una vespa sospitosa, ho pot notificar a través de l’aplicació mòbil, la web o les xarxes socials. Aquestes notificacions són rebudes per un grup d’entomòlegs experts, que, en cas d'observar un positiu, avisen l’autoritat competent per activar el protocol dissenyat.

El desenvolupament d’aquesta plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombrosos actors: l’empresa Habitissimo, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement, la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears i la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquesta aplicació ja va obtenir l'any 2017 el Premi a la Divulgació Científica de la Societat Catalana de Biologia.

Més informació a:

Web del Vespapp: http://vespapp.uib.es

Data de publicació: 05/02/2019