Les sequeres a les illes Balears entre 1950 i 2010

La tesi doctoral de Joan Caldentey identifica quatre grans períodes de manca de pluges i els relaciona amb esdeveniments climàtics globals 

La tesi doctoral de Joan Caldentey Brunet, defensada a la Universitat de les Illes Balears, té com a principal objectiu estudiar el fenomen de les sequeres meteorològiques que han afectat les illes Balears entre 1950 i 2010. La tesi l’ha dirigida el doctor Miquel Grimalt, del Departament de Geografia de la UIB.

Les sequeres són períodes en els quals es produeix una disminució de les precipitacions per sota de valors que es considerarien normals i són un risc geogràfic que històricament ha estat present l’àrea balear, atesa la irregularitat interanual de les precipitacions pròpia del seu clima mediterrani, però molt poc estudiat fins al moment en el panorama científic insular; per això aquest treball n’és una aportació inèdita.

Els resultats de la investigació conclouen que l’arxipèlag s’ha vist afectat (durant els seixanta anys d’estudi) per quatre importants períodes de manca de pluges que tingueren un abast general. Un primer durant la segona meitat de la dècada dels anys 60, un segon entre 1983 i 1985, un tercer entre 1992 i 1996 i un darrer entre els anys 1999 i 2002. No obstant això, en ocasions l’abast territorial de la sequera no afecta tot el conjunt de l’arxipèlag, i per això també podríem parlar d’eixuts més localitzats durant els anys 50 a Mallorca, principis dels 60 i finals de 80 a les Pitiüses i Mallorca. Són moments en els quals paradoxalment les demandes de consum d’aigua per part de la societat balear experimentaren creixements importants, i aquest fet provocà que aquestes sequeres adoptassin un vessant socioeconòmic.

Les conclusions del treball relacionen aquestes seqüències seques amb la persistència perllongada de situacions anticiclòniques sobre la Mediterrània occidental coincidents amb episodis excepcionalment plujosos al nord d’Europa i la Mediterrània oriental. L’investigador apunta que aquestes anomalies podrien tenir relació amb esdeveniments climàtics globals, com “El Niño”.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Sequeres i circulació atmosfèrica a la Mediterrània occidental
  • Autor: Joan Caldentey Brunet
  • Programa de doctorat: Geografia
  • Departament: Geografia
  • Director: Miquel Grimalt Gelabert i Jorge Lorenzo Lacruz 

Data de publicació: 24/02/2016