L'Ajuntament de Sant Lluís reconeix la trajectòria científica de la investigadora del Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB per la seva participació en el descobriment de les ones gravitacionals
L'Ajuntament de Sant Lluís ha iniciat els tràmits per nomenar filla predilecta de Sant Lluís la doctora Alícia Sintes. D'aquesta manera, l'Ajuntament atorgarà la seva distinció més important a la doctora Alícia Sintes, professora titular del Departament de Física i investigadora del grup de recerca en Relativitat i Gravitació (GRG) i de l'Institiut Universitari d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la UIB, que ha de servir per homenatjar-la i reconèixer la seva trajectòria científica.
La doctora Alícia Sintes, nascuda a Sant Lluís (Menorca), és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual es va fer la primera detecció de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015. El GRG és l'únic grup de recerca de l'Estat que va participar en aquesta fita.
La fusió de dos forats negres de massa entre 29 i 36 vegades la del Sol, que es va produir fa 1.300 milions d’anys, i que observam ara, va alliberar una energia equivalent a tres vegades la massa del Sol en forma d’ones gravitacionals, que va ser captada el 14 de setembre de 2015 pels detectors de LIGO, i això fou la primera observació directa de les ones gravitacionals predites per Albert Einstein fa cent anys. Una detecció que va incloure el projecte LIGO en les candidatures al premi Nobel de Física 2016.
La doctora Sintes és professora titular de la UIB en l’àrea de Física Teòrica. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l’Institut Max Planck für Gravitationsphysik d’Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l’astronomia de les ones gravitacionals. És experta en la posada al punt de detectors interferomètrics i en l’estudi i la recerca d’estels de neutrons i sistemes binaris dels forats negres, i ha liderat diverses investigacions.
Ha fet estades al Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO (LSC) i GEO, dels quals és membre des de 1997 i membre del Comitè Executiu des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial LISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope. Actualment copresideix un dels quatre grups de treball per l'anàlisi de dades de les col·laboracions LIGO-Virgo, per a la recerca de senyals continus.
Alícia Sintes ha estat assessora científica de l’Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia en el període 2007-2010. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG.
Té més de cent-noranta publicacions científiques en revistes de gran prestigi, com ara Nature, Nature Physics o Astrophysical Journal Letters, entre d’altres, i és autora de molts capítols de llibres, informes tècnics i participacions en congressos i seminaris. Té més de 17.000 citacions i l'índex H d'impacte de la seva productivitat investigadora és 76. Ha dirigit tres tesis doctorals, quatre tesis de màster, dos projectes de final de carrera, dos treballs de final de grau, un Diplomarbeit de la Universitat d’Hamburg i en l’actualitat codirigeix quatre tesis doctorals.
També és secretària de la comissió acadèmica del Doctorat en Física de la UIB i secretària de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Computacional Comunitari (IAC3).
Des de l'anunci del descobriment de les ones gravitacionals, Alícia Sintes i el GRG de la UIB han rebut diversos guardons, com ara:
- el premi Gruber de cosmologia i el premi especial Breakthrough de física fonamental (2016), com a membres de la col·laboració científica LIGO.
- el premi Menorca per la Igualtat (2016).
- el premi Onda Cero Mallorca 2016 de Ciència i Investigació.
- el premi Onda Cero Menorca 2016 de Ciència i Investigació.
- el premi Protagonista de la Vida Menorquina en Activitats Socials, del diari Menorca.
- el premi Jaume II (2016) del Consell de Mallorca.
- el premi Ramon Llull (2016) del Govern de les Illes Balears.
Data de publicació: 28/04/2017