Més de deu mil nins i nines de vuit a divuit anys han participat en les activitats de promoció dels estudis de l'Escola Politècnica Superior de la UIB
L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears ha organitzat un acte de reconeixement al suport que més de vint empreses tecnològiques de les Illes Balears han donat al Programa de promoció de les enginyeries, edificació i matemàtiques.
El Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés; i la directora de l'EPS, doctora Loren Carrasco, han agraït als representants d'aquestes empreses que hagin unit forces amb la Universitat per pal·liar el baix nombre de matrícules que encara tenen les enginyeries, malgrat que la demanda de professionals titulats creix any rere any.
En les dues primeres edicions d'aquest programa, que va començar el curs 2016-17, més de deu mil nins i nines de vuit a divuit anys han participat en les diverses activitats programades per intentar fomentar l'interès dels més joves pels estudis tecnològics.
Gràcies a aquest programa, l'EPS de la UIB ha incrementat un 10 per cent el nombre d'alumnes de nou ingrés en els darrers dos cursos. Malgrat això, des de l'EPS s'insisteix que, tot i l'elevat percentatge d'inserció professional dels titulats, encara hi ha estudis que no aconsegueixen omplir totes les places que s'ofereixen.
A la recerca de dones enginyeres
A la vegada, es fa un èmfasi especial en la importància d'aconseguir incrementar la presència de les dones en les enginyeries. Actualment, en els estudis més tecnològics que s'imparteixen a l'EPS (com puguin ser informàtica, telemàtica i industrial) hi ha menys d'un 10 per cent de dones.
En l'àmbit europeu, el darrer informe d'Eurostat indica que el percentatge de dones en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació ha baixat del 22,5 al 17,2 per cent en els darrers 10 anys.
Les empreses i institucions que col·laboren amb l'EPS són: Agroilla, Balantia, Bankia, Brújula, Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions, Col·legi Oficial de Pèrits i Enginyers Tècnics Industrials, Endesa, Estel enginyeria, Fundació BIT, Habitissimo, Hundredrooms, IC-Málaga, Institut Municipal d'Innovació de Palma, Logitravel, Quonext, Red Eléctrica de España, Robot, Education Robotix, Sampol, SM2 software and services, Trivago i Wireless DNA.
Activitats realitzades
First Lego League
Repte internacional en què els participants han de dissenyar, construir, provar i programar robots utilitzant la tecnologia LEGO® MINDSTORMS®, així com desenvolupar un projecte científic.
- Participants 2016-2017: 270 nins entre vuit i setze anys
- Participants 2017-2018: 350 nins entre vuit i setze anys
Scratch day
Concurs de programació amb el llenguatge Scratch. Hi ha dues modalitats: projectes en grup i reptes de programació individuals. Els alumnes programen videojocs.
- Participants 2016-2017: 150 nins entre vuit i setze anys
- Participants 2017-2018: 220 nins entre vuit i divuit anys
Tallers try engineering
Tallers realitzats als centres educatius per alumnes de l’EPS utilitzant materials molt simples, i pensats per desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants. Alguns exemples de tallers són: «Dissenya la teva casa més eficient», «Agafam el millor de cada planta», «Fes que el vent treballi per a tu». Es fan prop de cent tallers cada any, tant a Mallorca com a Menorca i Eivissa.
- Participants 2016-2017: 3.200 nins entre dotze i divuit anys
- Participants 2017-2018: 3.250 nins entre dotze i divuit anys
Laboratori Demotec
Visita a les instal·lacions de l’EPS i realització d’un experiment pensat per alumnes de secundària i batxillerat al seu laboratori Demotec. Alguns exemples d’experiments són: «Tots connectats i localitzats», «Micropropagació de les plantes», «Controla els semàfors». Es fan prop de setanta visites al laboratori.
- Participants 2016-2017: 1.120 nins entre quinze i divuit anys
- Participants 2017-2018: 1.310 nins entre quinze i divuit anys
Programa per detectar nins i nines amb altes capacitats per a les matemàtiques i estimular-los perquè aprenguin mètodes, tècniques i estratègies matemàtiques. Aquest programa es realitza amb la col·laboració del XeiX.
- Participants 2016-2017: 15 nins entre onze i dotze anys al programa + 300 a les proves
- Participants 2017-2018: 30 nins entre onze i dotze anys al programa + 300 a les proves
Data de l'esdeveniment: 18/10/2018
Data de publicació: 17/10/2018