L'IFISC (CSIC-UIB) es reforça de la mà de la Unitat d'Excel·lència María de Maeztu

Aquest institut universitari de recerca iniciarà un programa d'atracció de talent i de millora dels laboratoris amb els recursos aconseguits gràcies a l'acreditació assolida.

La presidenta de les Illes Balears i el vicepresident del CSIC han visitat les instal·lacions de l'Institut al campus de la UIB.

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) reforçarà les seves estructures de recerca gràcies al suport que suposa el reconeixement com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu. Aquest segell li ha estat atorgat recentment per l'Agència Estatal d'Investigació, pertanyent al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Així ho han explicat els responsables d'aquest institut universitari de recerca mixt entre la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, en el marc de la presentació pública d'aquest reconeixement. A l'acte hi han intervingut la presidenta de les Illes Balears, senyora Francina Armengol; el rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet; el vicepresident d'Investigació Científica i Tècnica del Consell Superior d'Investigacions Científiques, doctor Jesús Marco; el director de l'IFISC (CSIC-UIB), doctor Maxi San Miguel; i el director científic del programa María de Maeztu de l'IFISC (CSIC-UIB), doctor Claudio Mirasso. 

També hi han assistit la vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, senyora Isabel Busquets; el conseller d'Educació i Universitat, doctor Martí March; la presidenta del Consell Social de la UIB, senyora Francesca Mas; el director general d'Innovació i Recerca, senyor Josep Lluís Pons; el director general de Política Universitària i d'Ensenyament Superior, doctor Juan José Montaño; la directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut, senyora Margalida Frontera; el director general de Desenvolupament Tecnològic, senyor Benjamí Villoslada; el vicerector d'Investigació i Internacionalització, doctor Jaume Carot; i el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés.

La primera unitat d'excel·lència reconeguda a les Illes Balears

Durant l'acte, el director científic del programa María de Maeztu de l'IFISC (CSIC-UIB), doctor Claudio Mirasso, i el director del centre, doctor Maxi San Miguel, han explicat què suposarà per a l'IFISC (CSIC-UIB) aquest reconeixement i com s'invertiran els nous recursos associats a la Unitat d'Excel·lència, que és la primera reconeguda a les Illes Balears.

Els responsables del projecte han presentat la que serà la línia principal de recerca durant els propers anys, dirigida al processament d'informació en i pels sistemes complexos. En aquest enfocament interdisciplinari s'abordaran quatre línies de treball, com són el processament de la informació en sistemes biològics, la computació analògica inspirada en el cervell, la informació i computació en sistemes quàntics i el processament d'informació en sistemes sociotècnics.

El distintiu Unitat d'Excel·lència María de Maeztu, atorgat a centres amb menys de vuitanta doctors, té com a objectiu finançar i acreditar unitats públiques de recerca que demostrin un alt nivell d'impacte i competitivitat científica en l’àmbit mundial, així com un programa estratègic de recerca basat en la generació de coneixement de frontera.

Més recursos per enfortir la recerca

Amb aquests recursos, l’IFISC (CSIC-UIB) engegarà diferents programes de contractació de personal predoctoral i postdoctoral per a l'atracció de talent local, nacional i, sobretot, internacional, la millora de les seves dues infraestructures principals (el Laboratori de Computació i Dades Massives (Big Data) i el Laboratori de Fotònica), així com la creació d'una unitat de servei centrada en l'anàlisi de dades massives i aprenentatge automàtic (machine learning). Així mateix, es continuaran i enfortiran la resta d'accions habituals de l'IFISC (CSIC-UIB): el cicle Colloquia of Excellence, les visites d'investigadors nacionals i internacionals, l'organització de conferències i escoles d'estiu, la divulgació científica, la publicació de resultats en revistes d'accés obert, etc.

La comissió d'avaluació dels programes d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu, constituïda per un comitè científic internacional d'investigadors de reconegut prestigi, va valorar especialment que l'IFISC (CSIC-UIB) ha estat pioner en la recerca interdisciplinària fora de la Física i que, malgrat la seva petita grandària, en pocs anys s'ha establert internacionalment, i és comparable a centres dels EUA o Alemanya en les mateixes temàtiques. Els avaluadors varen destacar també l'alta qualitat de les recerques de l'IFISC (CSIC-UIB), publicades en les revistes internacionals més prestigioses del seu camp. L'informe d'avaluació va atorgar a l’IFISC una puntuació final de 99,5 sobre 100.

Notícia relacionada

Data de l'esdeveniment: 21/11/2018

Data de publicació: 20/11/2018