L'Expedició Malaspina 2010 rep el premi Viatge de l'Any de la Societat Geogràfica Espanyola

El doctor Carlos M. Duarte (IMEDEA, CSIC-UIB), director del projecte, i Juan Antonio Aguilar, capità del buc Hespérides de l'Armada Espanyola, han recollit el guardó

L'Expedició Malaspina 2010, liderada pel Consell Superior d'Investigacions Cientifiques i dirigida pel doctor Carlos M. Duarte, professor d'investigació del CSIC a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), ha estat guardonada amb el premi Viatge de l'Any de la Societat Geogràfica Espanyola.

El lliurament del premi va tenir lloc el dia 28 de març a Madrid. A la cerimònia hi va assistir una representació de l'expedició integrada per investigadors de les diferents institucions participants en el projecte i membres de l'Armada Espanyola.

Expedició

Durant set mesos de navegació i amb més de 32.000 milles nàutiques recorregudes, més de 400 científics de tot el món s'han implicat en el projecte Malaspina 2010 i han recollit més de 120.000 mostres d'aire, aigua, gasos i plàncton de l'Atlàntic, l'Índic i el Pacific amb les quals s'elaboraran col·leccions de referència per a la comunitat científica internacional.

Malaspina 2010 és un projecte de recerca del programa CONSOLIDER-INGENIO, liderat pel CSIC, que compta amb la participació destacada de l'Armada Espanyola i la Fundació BBVA. Conclosa la fase de navegació en els vaixells Hespérides, de l'Armada, i Sarmiento de Gamboa, del CSIC, el projecte no ha deixat d'avançar en les seves facetes de recerca i divulgació.

Mentre els científics analitzen les mostres obtingudes, veuen la llum materials i activitats de cultura científica que intenten apropar el treball dels investigadors a la ciutadania. És el cas de l'exposició España explora. Malaspina 2010, que es pot visitar fins al 31 de març al Real Jardín Botánico (Madrid) o la crònica de l'expedició, de Santos Casado, que recentment han publicat el CSIC i Los Libros de la Catarata. La Fundació BBVA també ha produït un DVD divulgatiu sobre l'expedició per al seu ús educatiu, i el 2010 va sortir a la llum el llibre Las Corbetas del Rey, escrit per Andrés Galera, historiador del CSIC que ha participat a Malaspina 2010. La col·lecció la completa el còmic que es va publicar fa mesos a través de Catarata Libros i les làmines de l'expedició Malaspina histórica, produïdes pel Museu Naval i la Fundació BBVA.

Data de publicació: 30/03/2012