Homenatge a Antoni M. Badia i Margarit

La UIB i l’Institut d’Estudis Catalans organitzen una jornada per recordar la figura i la tasca del filòleg català, doctor honoris causa per la UIB

Inauguració
Dia: dimecres, 18 de febrer de 2015
Hora: 10 hores
Lloc: Aula de Graus, edifici Ramon Llull, campus universitari, Palma

Clausura
Dia: dimecres, 18 de febrer de 2015
Hora: 19 hores
Lloc: sala d’actes de Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i l’Institut d’Estudis Catalans organitzen una jornada d’homenatge al lingüista Antoni M. Badia i Margarit, mort el 16 de novembre de 2014.

La Jornada s’inaugurarà a les deu del matí a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull del Campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i es clourà al vespre, a l’edifici de Sa Riera. La conferència inaugural de la Jornada serà a càrrec de Joan Veny, membre de la Secció Filològica, que oferirà una semblança humana i científica de Badia i Margarit. L’acte inclourà els parlaments de Josep A. Grimalt, professor emèrit de la UIB, Joan Miralles, professor de la UIB, Isidor Marí, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la doctora Maria Antònia Fornés, vicerectora de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries.

Joan Miralles i Isidor Marí participaran, també, en la taula rodona titulada «Badia i Margarit: llengua i vida», que començarà a les dotze del migdia i en la qual també intervindran els professors de la UIB Jaume Corbera, Gabriel Bibiloni i Joan Melià.

A les set del vespre, a l’edifici de Sa Riera, tindrà lloc la clausura de la jornada. L'acte inclourà els parlaments de Joan Veny, membre de la Secció Filològica, Josep A. Grimalt, professor emèrit de la UIB, Joan Miralles, professor de la UIB, Isidor Marí, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB.

Amb motiu de l’homenatge, s’exposarà una mostra bibliogràfica sobre Badia i Margarit a l’entrada de l’edifici Ramon Llull.

Antoni M. Badia i Margarit 

Antoni M. Badia i Margarit va ser nomenat doctor honoris causa per la UIB pel Consell de Govern del dia 19 de desembre de 2006 i fou investit el dia 8 de novembre de 2007. Nascut a Barcelona (1920), Antoni Badia i Margarit es va llicenciar en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, on fou catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i de Llengua Catalana. Fou  rector de la Universitat de Barcelona (1978-1986) en el moment de la creació de la Universitat de les Illes Balears. Va ser també professor visitant a Munic, Washington i la Sorbona. Va fer recerca en lingüística històrica i dialectologia i és autor de Gramática histórica catalanaGramática catalanaLlengua i cultura als Països CatalansGramàtica de la llengua catalana i Les Regles de esquivar vocables i la «qüestió de la llengua». Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1986), els premis d'Honor de la Fundació Jaume I (1995) i de la Fundació Catalana per a la Recerca (1996), la Medalla al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona (1999),  el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2003) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2013). Va ser nomenat doctor honoris causa per les universitats de Salzburg (1972), Tolosa II (Le Mirail) (1978), París-Sorbona (1986), Perpinyà (1989), Knox College (1990), Rovira i Virgili, de Tarragona (1994), Alacant (2002), València (2003), les Illes Balears (2007) i Barcelona (2007).

Notícia relacionada

 

Data de l'esdeveniment: 18/02/2015

Data de publicació: 17/02/2015