El grup de recerca en Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears lidera la xarxa temàtica d’ones gravitatòries REDONGRA, que coordinarà els grups d’investigadors dedicats a l’estudi de les ones gravitatòries a Espanya. El doctor Carles Bona, investigador principal del grup de la UIB, serà també l’investigador principal de la nova xarxa, que integren 38 investigadors espanyols que treballen en aquest camp de recerca.
REDONGRA s’emmarca en el programa nacional de física de partícules (FPA) i té el suport econòmic del Ministeri d’Economia i Competitivitat. La xarxa serà un fòrum d’interacció per als grups procedents dels diferents àmbits científics implicats: física d’altes energies, astrofísica, relativitat general i enginyeria d’instrumentació avançada.
REDONGRA vol ser també una plataforma de divulgació, que ha de permetre difondre els resultats de la recerca tant entre la comunitat científica com en la societat. Per això, s’organitzaran conferències i tallers sobre ones gravitacionals, i es crearà una web amb informació sobre els diferents grups que la conformen, les seves activitats i els resultats de la recerca.
Els investigadors de la UIB que són membres de la xarxa són Carles Bona, Sascha Husa, Alícia Sintes, Jordi Burguet, Ryuichi Fujita, Milton Ruiz, Àlex Vañó i Juan Calderón. La resta d’investigadors que integren REDONGRA pertanyen a l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC), la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat de Granada, la Universitat de Múrcia, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de València.
Ones gravitatòries
Les ones gravitatòries són una conseqüència de la teoria de la relativitat d'Albert Einstein. Si bé se n'han observat evidències indirectes, encara no han estat detectades. S'espera que el seu descobriment obrirà una nova finestra a l'Univers, que permetria observar fenòmens que actualment no es poden observar, com el naixement dels forats negres.
El grup de Relativitat i Gravitació de la UIB és un dels grups pioners a l'Estat en l'estudi de les ones gravitatòries. Participa en projectes internacionals com LIGO, GEO600 i e-LISA, tres dels projectes internacionals més importants dedicats a la detecció de les ones gravitatòries. Té una àmplia experiència en l'anàlisi de dades i la simulació de fonts d'aquestes ones. El grup també està involucrat en els projectes Consolider-Ingenio CPAN (Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear) i MULTIDARK (Multimessenger Approach for Dark Matter Detection).
Data de publicació: 27/07/2012