El Consell de Mallorca lliura la Medalla d'Honor i Gratitud a Francesca Mas i Víctor Guerrero, a títol pòstum

La institució insular reconeix la tasca del professor de Prehistòria i de la presidenta del Consell Social de la UIB 

El Consell de Mallorca ha lliurat la Medalla d'Honor i Gratitud al doctor Víctor Guerrero Ayuso, a títol pòstum, i a la senyora Francesca Mas Busquet, presidenta del Consell Social de la UIB.

Víctor Guerrero Ayuso

El doctor Víctor Guerrero Ayuso (1948-2017) va ser professor de l'àrea de Prehistòria del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB. Llicenciat en Filosofia i Lletres (secció d’Història General) per la UIB i doctorat en Geografia i Història per la UNED, va ser professor de Prehistòria a la UIB entre 1992 i 2010. Va fer feina en diferents línies d’investigació, entre les quals cal destacar la recerca sobre la prehistòria de les Illes Balears i l'estudi de la navegació prehistòrica. És autor de nombroses publicacions en matèria de prehistòria, i ha estat ponent en molts congressos nacionals i internacionals.

També va liderar nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals i va ser l'investigador principal del Grup de Recerca Arqueobalear de la UIB, mitjançant el qual va contribuir a la formació de nombrosos investigadors en prehistòria de les Illes Balears, i va dirigir diverses tesis doctorals. A la vegada va dirigir nombroses excavacions arqueològiques que han ajudat a avançar substancialment en el coneixement sobre diferents aspectes de la prehistòria de les Balears, com el fenomen dolmènic, el contacte amb el món fenici i púnic o alguns aspectes de la cultura talaiòtica.

Com a fruit de tota aquesta tasca investigadora, fou acreditat com a catedràtic per l'ANECA el 1999, i va ser avaluador de programes i projectes de recerca de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca i membre de l'Istituto Italiano di Archeologia e Etnologia Navale (ISTIAEN) de Venècia.

De manera paral·lela a la seva labor d'investigador va desenvolupar una activa tasca en la defensa i difusió del patrimoni arqueològic de les Balears. Va ser membre assessor de les comissions tècniques i ponències de Patrimoni del Consell de Menorca i va participar activament des del seu inici en el desenvolupament del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Calvià).

Francesca Mas Busquets

La senyora Francesca Mas Busquets presideix el Consell Social de la UIB des de 2015. És advocada en exercici des de 1981, professora a l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, i va ser la primera directora de l’Institut Balear de la Dona (2000-2003). A més, té diferents publicacions en obres col·lectives i ha desenvolupat diverses activitats relacionades amb la Universitat de les Illes Balears com a membre del Grup de Recerca d’Estudis de Gènere. També és membre del Consell Assessor de la Fundació IRES (Institut de Reinserció Social) i del Lobby de Dones. 

Notícia relacionada

 

Data de publicació: 25/04/2018