Arriba a Menorca l'exposició «Vigilats des del cel 1939-1945. El paper estratègic dels ports de les Balears durant la Segona Guerra Mundial»

La mostra es podrà visitar a la Fundació Hospital Illa del Rei fins al 29 de juliol 

El president de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), Joan Gual de Torrella, la subdirectora del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Joana Maria Petrus, i el professor de Geografia Física de la UIB Cels Garcia, han inaugurat, amb el president de la Fundació Hospital Illa del Rei, Luis Alejandre, l'exposició Vigilats des del cel. 1939-1945. El paper estratègic dels ports de les Balears durant la Segona Guerra Mundial, una col·lecció de fotografies aèries inèdites dels ports d'interès general de les Illes, que demostren que es varen convertir en punts clau de vigilància durant la Segona Guerra Mundial.

Malgrat la seva postura no bel·ligerant, els ports de les Illes varen ser molt apreciats i observats pels serveis d'intel·ligència dels dos fronts pel seu interès geoestratègic. Un estudi del Departament de Geografia de la UIB ha recuperat aquest material de fotografies realitzades entre 1941 i 1945 pels serveis de reconeixement aeri britànic i nord-americà i, per fer-lo extensiu a la societat balear, s'ha posat en marxa juntament amb l'APB aquesta exposició.

El fet que l'exposició s'hagi situat a l'illa del Rei brindarà al visitant la possibilitat de desplaçar-se en vaixell a aquest espai únic del port de Maó, i li permetrà completar, si ho desitja, el seu recorregut amb una visita a l'hospital que tan bon servei va brindar a l'època i que la Fundació Hospital Illa del Rei manté viu a través de la seva intensa activitat cultural.

Joana Maria Petrus ha destacat que «des del principi hem trobat en l'APB el suport econòmic i professional necessari per realitzar la investigació», mentre que Cels Garcia ha apuntat que «estam molt satisfets perquè aquesta exposició és el fruit de nou anys de treball de investigació».

Per la seva banda, el president de la Fundació Hospital Illa del Rei, Luis Alejandre, ha afirmat que «ens vàrem posar a treballar conjuntament amb UIB i APB en aquest projecte amb gran entusiasme des del moment en què ens varen proposar exposar a l'Illa del Rei», i el president de l'APB, Joan Gual de Torrella, ha afegit que «no hi ha motius per no col·laborar en iniciatives com aquestes. A més, l'illa del Rei és, sens dubte, el millor lloc per emplaçar aquesta exposició». 

Data de publicació: 07/07/2017