Escoltar

Una nova connexió de fibra òptica entre la UIB i el ParcBIT millorarà la connectivitat a la xarxa dels centres educatius de les Illes Balears

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, el gerent de la Fundació BIT, Pere Fuster, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, han signat un conveni per instal·lar un cable de fibra òptica entre el campus universitari i el ParcBIT. L'acord permetrà al Govern de realitzar una connexió de banda ampla que arribarà a gran part dels centres docents de les Illes Balears i donarà accés a Internet de forma ràpida i molt econòmica als centres de primària i secundària.

El vicepresident Biel Barceló destaca que «aquest conveni és una passa més per aconseguir que el 100% dels centres docents de les Illes Balears tinguin accés a banda ampla ultraràpida l'any 2019». A més, Barceló ha explicat que la instal·lació de fibra òptica facilitarà «que hi hagi més bona connectivitat entre el campus universitari i laboratoris empresarials i altres centres d’investigació, innovació i desenvolupament del ParcBIT, «la qual cosa és imprescindible per impulsar la transferència de coneixement de la UIB a les empreses».

Per part seva, el Rector Llorenç Huguet ha assenyalat que la infraestructura garantirà aquesta bona connectivitat entre el campus i el parc empresarial, i és, per tant, «una situació de guany-guany de la qual ambdues parts en surten beneficiades». En aquest sentit, Pere Fuster, gerent del ParcBIT, ha afirmat que «mai fins ara el Parc i la UIB no han estat tan ben connectats» i ha declarat que «aquesta mateixa setmana es posarà en marxa la licitació de les obres».

La xarxa de la UIB està connectada a Internet a través de RedIRIS, la xarxa acadèmica i d’investigació nacional. El cable de tres quilòmetres connectarà el node de connexió de RedIRIS a les Illes Balears, ubicat al Centre de Tecnologies de la Informació de la UIB, a l'edifici Anselm Turmeda, amb un dels nodes de la xarxa corporativa del Govern de les Illes Balears, el més proper al campus, ubicat al centre de comunicacions del ParcBIT.

El Govern està desplegant connexions de banda ampla ultraràpida en una gran part dels centres docents. Els centres docents no universitaris (primària, secundària, formació professional i superior no universitària) tindran a partir d'ara una sortida única i agregada cap a Internet de forma gratuïta.

Dins aquesta operació, la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme cedirà a la Universitat l’ús de setze de les trenta-dues fibres òptiques que com a mínim hi ha previst instal·lar.

Les relacions de la UIB i el ParcBIT s’han consolidat els darrers anys. Des del punt de vista universitari, la relació amb la societat en general, i amb l’empresa en particular, és una estratègia imprescindible per tot el que significa d'obertura a la creativitat i la innovació, inclosa l’emprenedoria, tant per als estudiants com per a l’activitat de formació i d’investigació que es desenvolupa a la Universitat.

Data de publicació: 14/11/2017