Sa Majestat la Reina Sofia fa una visita privada al Laboratori de Biomedicina Molecular i Cel·lular de la UIB

El grup de recerca encapçalat pels catedràtics Pablo Escribá i Xavier Busquets se centra en la investigació de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer

Sa Majestat la Reina Sofia ha fet una visita privada avui al Laboratori de Biomedicina Molecular i Cel·lular de la Universitat de les Illes Balears.

La Reina ha estat rebuda i acompanyada pel doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB; el doctor Miquel Deyà, director general d’Universitats, Investigació i Transferència del Coneixement del Govern de les Illes Balears; el senyor Antoni Verd, president del Consell Social de la UIB; el doctor Jaume Carot, vicerector d’Investigació i Postgrau; el doctor Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i Transferència; el doctor Pedro Grimalt, secretari general; la senyora Antònia Fullana, gerent; el doctor Pablo Escribá, catedràtic de Biologia Cel·lular i investigador principal del grup de Biomedicina Molecular y Cel·lular; el doctor Xavier Busquets, catedràtic de Biologia Cel·lular i membre del grup d’investigació, i altres membres de l’equip.

La visita ha començat a les 12 hores a l’edifici Guillem Colom Casasnovas, on es troba el Laboratori de Biomedicina Molecular i Cel·lular. Els catedràtics i membres del grup de recerca en Biomedicina Molecular i Cel·lular de la UIB Pablo Escribá i Xavier Busquets, del Departament de Biologia de la UIB, han explicat les investigacions i els models experimentals que es fan des d’aquest grup de recerca sobre l’Alzheimer i altres malalties neuro-degeneratives.

La recerca de la UIB: una passa endavant contra l’Alzheimer

El mes de juliol de 2014 la UIB es fa ressò de la publicació d’un dossier especial a la revista científica Biochimica et Biophysica Acta – Biomembranes, dedicat a la recerca de la UIB, concretament del grup de recerca en Biomedicina Molecular i Cel·lular, en el camp d’estudi de les membranes lipídiques. La publicació dedica un dels articles del dossier al disseny d’una molècula que permet recuperar, en ratolins, els nivells de fosfatidiletanolamina i d’àcids poliinsaturats que es veuen alterats per efecte de la malaltia d’Alzheimer humana. 

Les membranes lipídiques conformen una barrera selectiva que, a més de separar, comunicar i definir les cèl·lules i els seus orgànuls interns, també rep i propaga importants senyals que controlen el comportament cel·lular. 

En aquest camp, l’equip d’investigadors liderat pels doctors Pablo Escribá i Xavier Busquets va dissenyar i patentar l’any 2009 la molècula àcid hidroxidocosahexaenoic (HDHA). El disseny d’aquesta molècula es basa en una nova hipòtesi que planteja que l’alteració neurològica que produeix el procés neurodegeneratiu associat a la malaltia d’Alzheimer està relacionada amb una alteració dels nivells de lípids de la membrana de la neurona. La recerca dels investigadors de la UIB ha demostrat per primera vegada en ratolins que el tractament amb la molècula HDHA permet recuperar els nivells dels lípids alterats per l’Alzheimer, concretament la fosfatidiletanolamina i els àcids poliinsaturats. 

Després de la visita al laboratori, Sa Majestat la Reina Sofia i els representants de la UIB s’han desplaçat a l’aula de graus de l’edifici Mateu Orfila i Rotger on s’han projectat uns audiovisuals de la recerca en patologies neuro-degeneratives que es duu a terme a la UIB: glioma, lesió medul·lar i Alzheimer.

En finalitzar la visita el Rector ha lliurat un obsequi institucional a Sa Majestat la Reina Sofia.

Notícies relacionades:

  • IB3 TV
  • TVE

            Informatiu Balear--> Notícia minut <00.11.38>

Data de publicació: Mon Aug 25 14:01:00 CEST 2014

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies