Escoltar

Parlam de... L'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears (EHIB)

El 2015 l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, consorci UIB-Govern de les Illes Balears, farà vint anys. L'EHIB la varen crear l'any 1995 el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, amb l'objectiu de formar els futurs professionals del sector i al hora desenvolupar els coneixements i les habilitats dels treballadors en actiu. Avui en dia és un referent internacional com a centre de formació i d'investigació. El senyor José Luis Mateo n’és el director des de setembre de 2011. Ens explica com és per dedins la importància de l’EHIB en la formació dels professionals de la restauració i l’hoteleria…

1. Ens explicau l’Escola d’Hoteleria amb els vostres ulls? Com la veieu i com la viviu?

És una aventura apassionant. La veritat és que he descobert que l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears no són només quatre parets, i que és diferent dels altres edificis del campus. És com un ésser viu, perquè quan parlam de l’Escola no només parlam de formació acadèmica, també d’esdeveniments, actes, jornades, visites institucionals... És un ens molt viu en el qual els alumnes, a més del pla d’estudis, tenen contacte amb la realitat de l’hoteleria, des del seu primer dia a l’EHIB.

2. Qui ve a estudiar a l’EHIB? Quin és el perfil d’estudiant?

És un perfil molt variat i depèn molt de cada una de les especialitats que tenim. Hi ha alumnes que cerquen una especialització en l’àmbit del sector hoteler, els allotjaments, la direcció hotelera internacional (DHI), la comercialització hotelera…, i també en l’àmbit de la restauració o en la direcció i gestió de restaurants i bars. Per tant, tenim un ventall molt ampli d’oferta, i la demanda varia (oferta acadèmica).

Però sí que es veu una evolució pel que fa a les edats. Ve gent molt jove, però també gent no tant jove, que ja ha fet feina en el sector, que fins i tot ha estat cap de cuina, i cerca especialitzar-se. Sobretot passa en l’àmbit de cuina i gestió de restaurants i bars.

3. Quants d’alumnes té l’EHIB?

Tenim uns 500 estudiants del nostre pla d’estudis. Però hem de tenir en compte que l’Escola té altres dues vies de formació, a més de l’oferta acadèmica que hem comentat. També col·laboram amb el Servei d’Ocupació de les Illes Balears oferint cursos per a persones a l’atur. I la tercera branca és la de la formació contínua. El sector demana formació específica adaptada a les necessitats del moment. De manera que sempre tenim contacte amb el sector de la restauració i l’hoteleria.

4. L’EHIB té quasi vint anys. Podríem dir que és una escola jove però amb molta experiència. Quins són els punts forts de l’Escola?

L’any que ve, el 2015, complirem vint anys. I ho volem celebrar! Tenim l’experiència d’aquests vint anys, que és poc temps, però ja recollim els fruits d’una feina molt intensa en un sector tan canviant i tan dinàmic com és l’hoteleria. Pens que tenim un gran avantatge, que és l’experiència del professorat, ja que la major part ha complert els vint anys de feina amb nosaltres. Un altre punt fort és l’íntima relació que tenim amb el sector, i en això crec que hem de seguir fent feina per adaptar-nos al moment i a les necessitats… Nosaltres formam el planter del sector, i això ho no hem d’oblidar. Tenim clar que hem de formar els millors professionals de l’hoteleria i hem d’escoltar i anar sempre un pas per davant del que necessita la professió.

Pens que anam pel bon camí. I ens ho demostren fets com el conveni que hem signat amb una companyia hotelera mallorquina del prestigi d’Iberostar, per a la creació de les Beques Iberostar. Amb aquestes beques als tres millors estudiants de primer de Direcció Hotelera Internacional (DHI), (després de passar unes proves de selecció) Iberostar els paga la resta de la carrera, les pràctiques internacionals que els alumnes de tercer han de fer necessàriament a l’estranger, la manutenció i el viatge, i els ofereix el primer contracte de feina. Per tant, pens que el sector capta i reconeix la feina que fem a l’Escola i s’hi implica, perquè saben que desenvolupam una formació integral ¾els nostres alumnes de direcció hotelera passen per tots els departaments: cuina, sala, recepció, coneixen el funcionament d’un hotel i tenen tots els coneixements teòrics necessaris per fer feina en àmbits de gestió. I tot plegat és molt demanat i estimat per la indústria.

5. I els punts febles? Què canviaríeu ara mateix de l’EHIB?

No som perfectes. Sempre es pot fer millor. Tant de bo tinguéssim més mitjans, però així i tot, i en aquests moments tan difícils, a l’Escola pensam que no ens podem queixar, ni reivindicar res, sinó que són moments per seguir fent feina, que és l’única manera de situar al lloc que li correspon la primera indústria d’aquest país.

6. De les vostres aules han sortit cuiners que ara són reconeguts arreu del món… Com es cuina un gran cuiner?

La veritat és que és un luxe i un plaer que grans professionals de la cuina hagin estat o bé professors de l’escola, com és el cas de Tomeu Caldentey, d’Es Molí d’en Bou i estrella Michelin, o bé alumnes nostres, com Macarena de Castro, una altra de les cinc estrelles Michelin que tenim a Mallorca. I podem parlar d’altres boníssims professionals com Andreu Genestra, Marta Rosselló, Víctor García, Tomeu Martí…, que han sortit de l’Escola i que ja són autèntics creadors de cuina d’avantguarda, que, a més, potencia el producte mallorquí.

La base de formar un bon cuiner és tenir uns coneixements i una formació tècnica imprescindible, que és el punt de partida. També és important la disciplina, la feina, el sacrifici. Tot això s’ha de de salpebrar amb un ingredient especial que és la passió, que crec que és el que marca la diferència. El que fa que puguem distingir entre un bon cuiner i un cuiner excepcional. Com en tot. És el punt especial que et fa millor i diferent.

7. A més d’ensenyar, a l’Escola també podem venir a tastar. Què ens oferiu als vostres restaurants?

Aquest precisament seria un dels aspectes que tal vegada ens agradaria millorar, el fet que moltes vegades es desconeix que és una institució oberta a tothom.

Tenim tres restaurants funcionant al llarg del curs. Un restaurant d’autoservei que és on dinam tot el personal de l’Escola, i que també és obert a tothom que vulgui venir per un preu de 6,5 euros. D’altra banda, tenim el Restaurant Malvasia, que ofereix un menú de 7 euros, amb l’atenció i el servei dels nostres alumnes de cuina i restauració. I en tercer lloc, de dimarts a divendres, tenim el restaurant a la carta Miramar, en el qual els alumnes d’alta cuina plantegen alguna cosa més: plats i elaboració d’alta cuina, en què fem feina també en investigació i en col·laboració amb el sector. Per exemple, l’any 2013 hem col·laborat amb l’Acadèmia del Vi i de la Cuina de Mallorca per commemorar l’Any Juníper Serra. Fent feina de recerca amb ells hem elaborat dos menús diferents, un de mallorquí, que recupera receptes de fa 300 anys a Mallorca, i un altre des de l’àmbit mexicà, que recupera receptes mexicanes de l’època de fra Juníper Serra. Menús que també hem implantat aquí, refent les receptes i fent-les d’alta cuina.

D’altra banda, els antics alumnes de l’Escola que ja són cuiners consolidats fan jornades a l’Escola: El Cuiner Amic. Vénen a l’Escola, fan feina amb receptes que elaboren amb els nostres alumnes i ofereixen el resultat en forma de menús degustació oberts al públic. Tot un espectacle!

Així mateix fem jornades pròpies obertes al públic i també en col·laboració amb altres entitats com ara Chefs(in), que fa feina amb els millors xefs de les Illes Balears, molts dels quals són exalumnes de l’Escola.

Creiem que aquesta és la direcció. Fer feina al costat de la nostra indústria principal i, a més, cap a l’excel·lència. Cap al millor producte, la millor formació i els millors professionals.

8. Podem parlar d’internacionalització de l’EHIB? I de recerca?

La internacionalització és clau en una indústria com la turística i hotelera. Tenim convenis internacionals amb les universitats de Breda (Holanda), Bad Honnef (Alemanya) i recentment amb la Universitat de Ningbo (la Xina). Aquesta darrera comença una especialització de gastronomia i hem signat un acord perquè 18 dels seus alumnes acabin els estudis a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. D’altra banda, i això també és molt important, els alumnes de Direcció Hotelera Internacional han de fer pràctiques curriculars a l’estranger, i per això tenim convenis amb cadenes hoteleres de tot el món.

I en investigació, fem feina en la creació d’un diploma en cuina de la Mediterrània, i volem comptar amb la participació dels més prestigiosos xefs mundials, i fer-ho atractiu per a qualsevol professional nacional i internacional. Seria un diploma no només per intentar abocar-hi el millor de la cuina de la conca mediterrània, sinó també per investigar i fer feina en tot allò que resulti de la interacció entre xefs de tot el món. Intentarem tenir-ho enllestit pel mes de novembre de 2014. 

Documents relacionats

Data de publicació: 19/02/2014