Escoltar

Nous cristalls líquids de perilè amb aplicacions fotòniques

El doctor Bartomeu Soberats publica a la revista Nature Communications un treball sobre aquests materials supramoleculars

La utilització de l'autoassemblatge molecular per al desenvolupament de materials funcionals ha suposat una gran revolució en el camp de la nanotecnologia. Els materials supramoleculars tenen l’avantatge de no requerir grans costs de síntesi, manipulació i processament i poden presentar propietats singulars com son l'autoreparació, la resposta a estímuls externs, l'anisotropia, etc.; aquests materials són aplicats en els camps de la fotònica, l’electrònica i la biomedicina, entre d’altres.

Aquest és l'àmbit en el qual treballa el doctor Bartomeu Soberats, professor ajudant doctor del Departament de Química i membre del grup de recerca en Química Supramolecular de la UIB, que recentment ha publicat un treball a la revista Nature Communications en el qual s'han preparat nous cristalls líquids de perilè (un colorant artificial) amb unes propietats òptiques òptimes per a aplicacions fotòniques relacionades amb la fabricació de microcavitats òptiques i la generació de polaritons.

La novetat en aquest treball rau en l’assoliment d’un control precís, mitjançant el disseny molecular minimalista, sobre les interaccions no covalents entre perilens, i així controlar l’assemblatge en diferents estructures columnars compostes per hèlixs de dues, tres o quatre cadenes de cromòfors. Això ha permès ajustar l’acoblament excitònic entre els perilens i modular les propietats òptiques dels materials liquidocristal·lins.

El treball s'ha fet a la Universitat de Würzburg (Alemanya), però actualment aquesta línia de recerca en materials funcionals la continua el grup de Química Supramolecular de la UIB.

Referència bibliogràfica

Stefanie Herbst, Bartolomé Soberats, Pawaret Leowanawat, Matthias Stolte, Matthias Lehmann & Frank Würthner. «Self-assembly of multi-stranded perylene dye J-aggregates in columnar liquid-crystalline phases». Nature Communications, 6, 2646 (2018). DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-018-05018-6

Data de publicació: Mon Jul 16 13:43:00 CEST 2018