Escoltar

Millorant la cirurgia dels tumors cerebrals

Un estudi del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer i d'investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases permetrà millorar l'eficiència i la seguretat del tractament dels tumors cerebrals malignes 

El tractament estàndard dels glioblastomes, els tumors cerebrals més freqüents, consisteix en l'extirpació quirúrgica seguida de radioteràpia i quimioteràpia. Per tal d’eliminar el teixit tumoral de forma més efectiva, els neurocirurgians utilitzen un marcador fluorescent que «il·lumina» les cèl·lules tumorals. Aquest marcador fluorescent és un fàrmac comercialitzat a un cost molt elevat, però que disposa d’una presentació genèrica utilitzada per a altres aplicacions.

Per iniciativa del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases, es varen fer preparacions del fàrmac genèric per tal de comparar-ne l'eficàcia amb la del medicament comercialitzat. El grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer de la UIB, utilitzant cultius de cèl·lules de glioblastoma tractats amb els dos fàrmacs i analitzant la fluorescència mitjançant diferents tècniques, va demostrar que ambdós productes tenien la mateixa eficàcia.

Per tot plegat, aquest estudi permetrà millorar l’eficiència i la seguretat del tractament dels pacients de glioblastoma, per una dosificació i presentació més apropiades del fàrmac. A més, la preparació del fàrmac a l’Hospital permet reduir de forma molt considerable els costs associats a aquest tractament, ja que el producte genèric resulta nou vegades més econòmic que el fàrmac comercialitzat.

Aquest estudi multidisciplinari i de caràcter translacional ha comptat amb la participació dels serveis de Neurocirurgia i de Farmàcia de l’Hospital Universitari Son Espases i del personal investigador de l’Institut d'Investigació Sanitària de Palma (IdISPa), juntament amb els investigadors del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer de la UIB. L’estudi ha estat guardonat recentment amb el premi a la millor comunicació oral en el I Congrés Internacional Neuroibèria, que ha tingut lloc a Estoril (Portugal), organitzat per les societats Espanyola i Portuguesa de Neurocirurgia.

Els investigadors de la UIB i l'Hospital Universitari Son Espases han estat rebuts avui, dilluns, 18 de juliol, per la consellera de Salut, senyora Patrícia Gómez. A la reunió hi han assistit també la gerent de l’Hospital, Dolores Acón, i el director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Benito Prósper. 

Data de publicació: 18/07/2016