La tesi doctoral de Camelia Henríquez desenvolupa nous mètodes automàtics d'anàlisi d'elements químics d'interès ambiental

Els sistemes estudiats per la investigadora de la UIB es caracteritzen per ser de baix cost  i portàtils i per minimitzar el consum de reactius i la generació de residus 

La tesi doctoral de Camelia Henríquez Hernández, defensada a la Universitat de les Illes Balears, ha desenvolupat nous mètodes automàtics d’anàlisi d’elements químics d’interès ambiental, de baix cost, portàtils, amb una alta freqüència d’anàlisi i que minimitzen el consum de reactius i la generació de residus. La tesi Métodos automáticos de análisis para la determinación de parámetros de interés ambiental l’han dirigida els professors Víctor Cerdà Martín, del Departament de Química, i Burkhard Horstkotte, de la Universitat Carolina de Praga.

En la darrera dècada, les tècniques d’anàlisi en flux han tingut un marcat desenvolupament i les seves nombroses aplicacions com a mitjans per a l’automatització del laboratori les han posicionades en un  lloc destacat en camps entre els quals es destaquen les anàlisis ambientals, clíniques i farmacèutiques, o alimentàries. Algunes d’aquestes tècniques presenten limitacions, que s’intenten resoldre en el marc de la tesi doctoral de Camelia Henríquez.

En la recerca s’han utilitzat dues tècniques d’anàlisi de flux, l’ànàlisi per injecció en flux multixeringa (MSFIA) i els sistemes en flux multibombes (MPFS), acoblades a dos mètodes de tractament de mostres, la difusió gasosa i l’extracció liquidogasosa, i tres tècniques de detecció, la voltamperometria de redissolució anòdica, la conductimetria i l’espectrofotometria, per obtenir cinc sistemes automàtics d’anàlisi.

Els sistemes que s’han desenvolupat en el marc d’aquesta tesi doctoral s’han aplicat a la determinació de cinc anàlits inorgànics: cadmi, cromat, iodur, amoni i carboni inorgànic total, en mostres ambientals, fonamentalment en aigua de mar, però també en fàrmacs i extractes aquosos. 

Durant el desenvolupament d’aquests sistemes i l’estudi de les tècniques utilitzades, s’han solucionat problemes relacionats amb l’automatització de les tècniques en flux, la qual cosa ha millorat significativament les característiques analítiques dels mètodes presentats en comparació amb altres mètodes semblants reportats en la literatura. Entre aquestes millores hi ha per exemple l’increment de la reproductibilitat i sensibilitat de les determinacions, la disminució dels volums de reactius i les mostres utilitzades, la reducció de les dimensions del sistema i dels costs de la instrumentació, així com l’augment del grau d’automatització del procés analític: el tractament de la mostra, la calibració i la detecció.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Métodos automáticos de anàlisis para la determinación de parámetros de interés ambiental
  • Autor: Camelia Henríquez Hernández
  • Programa de doctorat: Ciència i Tecnologia Química
  • Departament: Química
  • Directors: Víctor Cerdà Martín  i Burkhard Horstkotte 

Documents relacionats

Data de publicació: Fri Jul 26 12:26:00 CEST 2013

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies