Escoltar

La regió universitària Vives duplica la recepció d'estudiants ERASMUS en 10 anys

La Xarxa Vives d’Universitats (XVU) va presentar el passat 7 de juliol els resultats de mobilitat d’estudiants internacionals ERASMUS a la regió universitària Vives del curs 2010-2011 en una roda de premsa organitzada conjuntament amb la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i Òmnium Cultural. A més, es va aprofitar també per presentar el balanç del primer curs dels cursos intensius de català per a estudiants ERASMUS (EILC), que compten amb finançament de la Unió Europea. Durant la roda de premsa igualment es va presentar el Pla de treball de llengua 2011-2013 de la Xarxa.

El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, va recordar en la seva intervenció que la Xarxa Vives és una «plataforma única de serveis innovadors que treballa conjuntament per optimitzar recursos que permetin coordinar esforços i ser més eficients». Giró va remarcar «l’aposta per l’atracció d’estudiants internacionals» de les universitats, i en aquest sentit, una de les darreres iniciatives de la Xarxa és la gestió del procés dels cursos intensius de llengua catalana EILC cofinançats per la Unió Europea. A continuació de la intervenció d’Antoni Giró, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, va explicar que el curs passat es varen rebre 900 sol·licituds d’alumnes de 24 Estats diferents per als 10.000 estudiants ERASMUS que varen venir a les universitats de la regió Vives. No obstant això, només es varen poder atendre el 22%, per la limitació de places. Per al curs 2011-2012 la UE ha elevat a 17 el nombre de cursos de català, tres més que el curs anterior. No obstant això, només per als cursos del període d’estiu la demanda ha crescut un 43% respecte del curs anterior i quintuplica l’oferta de places, que és de 200.

Per la seva banda, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, va felicitar la Xarxa Vives perquè «des de fa molts anys és pionera en el treball conjunt a tots els territoris de parla catalana i també és pionera en l’àmbit de la mobilitat de tota la comunitat universitària i en coordinació i optimització de recursos». A més, Castellà va mostrar la seva satisfacció «per aquesta realitat d’èxit que és el creixement de la mobilitat dels ERASMUS cap a la regió Vives i dels cursos EILC de català». Tot això, segons Castellà «ens dóna un argument més davant la Unió Europea per seguir reclamant l’oficialitat del català a la UE». A continuació, el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí, va destacar que «els resultats presentats avui mostren la força del català com una llengua europea més i que per tant, ha de ser tractada com una llengua més».

L’acte va tenir lloc a la seu d’Òmnium Cultural a Barcelona i va comptar també amb la participació de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

Data de publicació: 11/07/2011