Escoltar

La professora d'infermeria de la UIB Rosamaria Alberdi, investida doctora honoris causa per la Universitat de Múrcia

La professora Rosamaria Alberdi Castell, del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, ha estat investida doctora honoris causa per la Universitat de Múrcia. És la primera infermera que rep aquesta distinció a Espanya. El nomenament va tenir lloc el 20 de juny a proposta de la Facultat d'Infermeria d'aquella universitat.

Rosamaria Alberdi és diplomada en Infermeria, llicenciada en Psicologia, Magister en Salut Pública, Màster en Gestió de Serveis d'Infermeria i Màster en Cognició i Evolució humana.

Com a docent universitària, ha ocupat diversos càrrecs a Barcelona, Madrid, Sevilla i Palma. A més de la seva tasca docent, ha estat responsable de la Secció d'Ordenació Professional de la Conselleria de Salut, coordinadora general de la Viceconselleria de Salut de la Junta d'Andalusia; responsable de la Unitat de Subministraments del Servei de Salut Pública de l'Expo92; tècnica del Servei de Planificació Sanitària a la Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia; i assessora del director general de Gestió de Recursos del Servei Andalús de Salut. A més, ha estat membre del Comitè Assessor del Ministre de Sanitat i Consum, del Consell Assessor de Salut d'Andalusia o del Consell Assessor de Salut del Govern de les Illes Balears. També va ser diputada del Parlament de les Illes Balears (2004-2012).

És coautora de 6 llibres, de diversos capítols de llibres i de nombroses ponències en diferents esdeveniments científics. És autora de 60 articles científics en revistes nacionals i internacionals, i una de les autores més citades en les publicacions d’infermeria d’Espanya. També ha estat sòcia fundadora de l'Associació Espanyola de Salut Pública i de l'Associació Espanyola d'Infermeria Docent, de les quals ha estat presidenta.

Ha estat guardonada amb el premi A prop teu (2004) del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Catalunya i el Reconeixement a la trajectòria professional de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears (2011); i va ser nomenada Acadèmica d'Honor (2014) per l'Acadèmia de Ciències de la Infermeria de Biscaia.

En la proposta del nomenament, la Junta de la Facultat d'Infermeria valora el fet que Rosamaria Alberdi gaudeixi d'un amplíssim reconeixement del col·lectiu infermer espanyol i internacional. També destaca la seva contribució al desenvolupament de la infermeria en cinc línies d'anàlisi: la professionalització de la infermeria; la formació bàsica dels alumnes; la dimensió ètica de la pràctica infermera; el poder i la influència de la professió; i la competència política infermera. 

Notícia relacionada

Data de publicació: 05/12/2016