Escoltar

La Via Catalana es fa visible al mapa fent servir dades de Twitter, segons els investigadors de l'IFISC (CSIC-UIB)

Els investigadors de l’IFISC (CSIC-UIB) empren dades de Twitter per veure l’impacte d’esdeveniments socials en l’activació de la mobilitat 

Un equip d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), especialitzats en l’anàlisi de dades de xarxes socials, han estudiat com la Via Catalana pot ser dibuixada en un mapa emprant tweets geolocalitzats.

Els investigadors han cercat els tweets enviats el dia 11 de setembre en els quals s’esmentava “viacatalana” o que duien l’etiqueta #viacatalana, un total de 175.000 aproximadament. Posteriorment han seleccionat els que eren geolocalitzats, aproximadament 1.000 en cada període de dues hores. Cal tenir present que en aquest cas les dades són directes i no procedeixen de valoracions o estimacions ni tampoc han estat postprocessades.

L’IFISC (CSIC-UIB) té entre les seves línies d’investigació l’anàlisi de la mobilitat en els entorns urbans. Entre les dades que s’analitzen s’inclouen les que es poden extreure de les xarxes socials. Es fan servir els tweets geolocalitzats (sempre que l'usuari hagi habilitat aquesta opció) per conèixer la ubicació dels usuaris en el moment d'enviar el tweet i, eventualment, seguir els seus moviments.

Comparar les dades d’un esdeveniment social destacat com el del dia 11 de setembre a Catalunya amb altres dies ordinaris permet estudiar com els esdeveniments socials influeixen en la mobilitat de les persones.

Els mapes, i altre material gràfic, es poden consultar a la web: http://ifisc.uib-csic.es/humanmobility/

Font: IFISC (CSIC-UIB). 

Documents relacionats

Data de publicació: 13/09/2013