Escoltar

La UIB acull la Jornada "Injustícia, pobresa i violència de gènere: enfocament teòric i acció col·lectiva. Veus des de Guatemala"

Dia: dimecres, 19 de maig de 2010
Hora: 16 hores
Lloc: sala d’actes de l’edifici Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

L’Observatori Social de les Illes Balears de la UIB, el Seminari sobre Teoria i Pràctiques Feministes i Intermón Oxfam organitzen la Jornada “Injustícia, pobresa i violència de gènere: enfocament teòric i acció col·lectiva. Veus des de Guatemala”. L’inauguraran el senyor Andreu Horrach, director de Planificació i Formació de la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració del Govern de les Illes Balears, i Pilar Sevilla, responsable d’Intermon Oxfam, comitè Mallorca.

Tot seguit, la doctora Maria Antònia Carbonero, directora de l’Observatori Social de les Illes Balears i professora del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB, impartirà la conferència “Feminització de la probresa en un món globalitzat”. A continuació, les senyores Andrea Beltramo i Marielva Rísquez, integrants del Seminari sobre Teories i Pràctiques Feministes de la UIB, parlaran sobre la idea de justícia d’Amartya Sen, premi Nobel d’Economia.

Finalment, la senyora Petronila Morales, comunicadora social i membre del Comitè Executiu de Justícia de Quetzaltenango (CEJQ), que forma part d’Intermón Oxfam a Guatemala, impartirà la conferència “Les dones maies exerceixen el seu dret a una vida lliure de violència i discriminació”.

Petronila Morales abordarà un dels quatre problemes de justícia més urgents que li queden per atendre a les autoritats del sistema judicial i a les organitzacions civils d’El Quiché (Guatemala), com és la violència intrafamiliar, la qual se sustenta pel racisme, la pobresa i la desigualtat entre homes i dones. Tot això en una cultura de caire patriarcal en què les dones són reduïdes a les tasques domèstiques i reproductives, mentre que l’Estat, principal subjecte d’obligacions respecte del benestar social, no prioritza ni garanteix les condicions que puguin afavorir canvis significatius en la situació d’aquestes dones.

Data de publicació: 19/05/2010