Escoltar

L'IFISC (CSIC-UIB) assessora la Comissió Europea per fer front als reptes del desenvolupament urbà en el segle XXI

El Workshop on Urban Development and Global Systems Science, organitzat pel consorci EUNOIA, que coordina l’IFISC (CSIC-UIB), reunirà una selecció d’experts per proporcionar evidències científiques que serveixin per dissenyar el programa Horizon 2020 

Dia: 13 i 14 de febrer de 2013
Lloc: seu de la Comissió Europea,
Avinguda de Beaulieu, 25, Brussel·les, Bèlgica 

L’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) organitza per encàrrec de la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies (CONNECT) de la Comissió Europea el Workshop on Urban Development and Global Systems Science en el marc del projecte europeu EUNOIA sobre mobilitat urbana. El fòrum tindrà lloc a la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les, els dies 13 i 14 de febrer.

La trobada reunirà experts científics de diverses disciplines d’arreu del món i representants de diverses direccions generals de la Comissió Europea, de l’OCDE i responsables polítics d’àmbit municipal amb els investigadors del projecte EUNOIA, que coordina l’IFISC (CSIC-UIB). L’objectiu és aportar evidències científiques que puguin contribuir al disseny del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea en aspectes relacionats amb el desenvolupament urbà des de la perspectiva de la ciència dels sistemes globals (GSS). El programa Horizon 2020 és l’instrument financer de la Unió Europea per al foment de la recerca i la innovació que ha substituir pròximament el VII Programa Marc.

La ciència de sistemes globals és un camp de recerca emergent que es proposa abordar la naturalesa cada vegada més global i interconnectada dels desafiaments als quals ha de fer front la humanitat i l’omnipresència de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Concretament, la trobada organitzada per l’IFISC (CSIC-UIB) se centrarà en l’anàlisi dels reptes científics associats al desenvolupament urbà des de la perspectiva de la ciència de sistemes globals i permetrà consolidar una comunitat de recerca interdisciplinària en la intersecció entre el planejament urbà, les noves tecnologies i la ciència dels sistemes complexos que sigui capaç de formular aproximacions innovadores als reptes del desenvolupament urbà al segle XXI.

Projecte EUNOIA

El projecte europeu EUNOIA sobre mobilitat urbana el coordina l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB) i hi participen investigadors del Centre d’Anàlisi Espacial Avançat del University College de Londres, de l’ICEA-Saclay de París i de la Universitat Politècnica de Zuric. També hi participen l’Ajuntament de Barcelona i empreses de caràcter tecnològic i de R+D com Nommon (Madrid) i les seccions de R+D del BBVA i Telefònica.

Aquesta iniciativa té com a objectiu analitzar i modelitzar la mobilitat urbana des de la perspectiva dels sistemes complexos. És part de la iniciativa de la Comissió Europea sobre ciència de sistemes globals. El projecte permetrà avançar en el coneixement dels patrons de mobilitat en aspectes com la localització dels centres d’activitat en les ciutats, la caracterització de la naturalesa de l’activitat en aquests centres (sectors productius, oci, etc.), la seva evolució en el temps al llarg del dia, setmana o any, i la seva relació amb les xarxes de mobilitat.

Les eines de software que és previst que es desenvolupin permetran simular l’evolució de la mobilitat i els efectes de possibles intervencions abans que s’arribin a implementar. Això inclou una avaluació dels costs i les conseqüències en la mobilitat dels canvis normatius o físics que afectin les xarxes de transport.

En el marc d’aquest projecte es duran a terme estudis prototipus aplicats a les ciutats de Barcelona, Zuric i Londres, les autoritats municipals de les quals hi participen directament o col·laboren amb EUNOIA. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 13/02/2013

Data de publicació: 11/02/2013