Jornades "El Futur Territorial de l'Estat Espanyol: Centralització, autonomia, federalisme, confederació o secessió?"

Dies: 23 i 24 de maig de 2013
Hora: inauguració el dia 23 a les 10.30 h
Lloc: edifici Gaspar Melchor de Jovellanos
campus universitari, Palma  

L’àrea de Dret Constitucional del Departament de Dret Públic de la Universitat de les Illes Balears, i la Direcció General d’Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement del Govern de les Illes Balears, organitzen les jornades El Futur Territorial de l’Estat Espanyol: Centralització, autonomia, federalisme, confederació o secessió?

La inauguració anirà a càrrec del doctor Rafael Perera, president del Consell Consultiu de les Illes Balears, el doctor Antoni Gili, secretari general de la UIB, el senyor MIquel Massot, president de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Illes Balears, el doctor Joan Oliver Araujo, catedràtic de Dret Constitucional de la UIB, conseller del Consell Consultiu de les Illes Balears i coordinador de les jornades, i la doctora Maria Ballester, profesora de Dret Constitucional i membre del Consell Consultiu de les Illes Balears.

Més de cent experts d’universitats espanyoles i internacionals, i prop de dos-cents alumnes de Dret, debatran al llarg de dos dies sobre la configuració territorial de l’Estat espanyol.

Les jornades s’estructuren en tres ponències marc:

  • Sessió primera: Del centralismo franquista a la España de las autonomías: crónica de una descentralización exitosa, a càrrec del doctor Francisco Javier Díaz Revorio, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Castella-la Manxa i conseller del Consell Consultiu de Castella-la Manxa.

  • Sessió segona: La crisis y el agotamiento del actual Estado autonómico español: posibles salidas, a càrrec del doctor Gerardo Ruiz-Rico Ruiz, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Jaén.

  • Sessió tercera: Cataluña: reflexiones sobre el derecho a decidir, a càrrec del doctor Carles Viver i Pi-Sunyer, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional de la Generalitat de Catalunya, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics de la Generalitat de Catalunya i vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional.

A banda de les ponències hi haurà una conferència, tres col·loquis i 29 comunicacions de temàtica variada. El conjunt d’intervencions i de documentació generada al voltant de les jornades es publicarà posteriorment en un llibre.

Les jornades compten amb la col·laboració del Consell Consultiu de les Illes Balears i l’aval de l’Associació de Constitucionalistes d’Espanya. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 23/05/2013

Data de publicació: 20/05/2013