Jornada Ciència al Parlament

La UIB participa en una jornada dedicada a la política científica i la crisi dels pol·linitzadors, que tindrà lloc al Parlament de les Illes Balears el 17 de setembre 

Dia: dilluns, 17 de setembre de 2018
Hora: 10 hores
Lloc: sala de plenaris del Parlament de les Illes Balears 
 

La Universitat de les Illes Balears participarà en la jornada Ciència al Parlament, que tindrà lloc el dilluns 17 de setembre al Parlament de les Illes Balears i en la qual intervindran com a ponents el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, doctor Jaume Carot, i la doctora Anna Traveset, investigadora de l'IMEDEA (CSIC-UIB). També hi seran presents diputats de tots els grups parlamentaris i científics dels organismes públics de recerca i d’instituts de recerca de les Illes. 

El Parlament de les Illes Balears va aprovar el passat 27 de febrer per unanimitat una Proposició no de llei relativa a participar en una iniciativa ciutadana independent anomenada #CienciaenelParlamento, per la qual s’establí convocar un esdeveniment en seu parlamentària.

Política científica i la crisi dels pol·linitzadors

En la jornada que es durà a terme el 17 de setembre es tractarà de dos temes de màxima actualitat: la política científica i la crisi dels pol·linitzadors. Un representant científic exposarà la proposta de cada temàtica i, a continuació, s’iniciarà un intercanvi de preguntes i suggeriments entre els diputats i els científics, amb la finalitat d’arribar a un acord per a una proposta final sobre la temàtica de què s’ha tractat en cada cas.

Pel que fa a la de política científica, el ponent serà el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, doctor Jaume Carot. Amb aquesta temàtica es pretén debatre sobre les principals problemàtiques i possibles solucions que s’haurien d’adoptar per desenvolupar una política científica eficient a les nostres illes.

La segona temàtica s’ha proposat per donar visibilitat a la importància dels insectes pol·linitzadors, en línia amb la declaració institucional aprovada pel Parlament el passat 19 de juny, i per donar més coneixements als responsables de prendre decisions polítiques sobre aquests éssers vius, clau per als ecosistemes. La doctora Anna Traveset, investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB), en farà la ponència inicial. 

Una iniciativa ciutadana

El projecte Ciència al Parlament és una iniciativa ciutadana independent amb l’objectiu que la ciència i el coneixement científic siguin cada vegada més rellevants per formular propostes polítiques. Així, fomenta una cultura política propera a la ciència i promou una activitat científica que estigui centrada en les necessitats de la societat. 

El Parlament de les Illes Balears va aprovar una Proposició no de llei el contingut de la qual es basava en tres aspectes: 

1. La ciència i el coneixement científic són i han estat sempre una part important del progrés social i econòmic.

2. Les decisions polítiques són una altra part fonamental en el desenvolupament de la nostra societat i del nostre territori.

3. La majoria dels Estats, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, des de fa anys, promouen iniciatives per a la interlocució entre la societat i la comunitat científica, amb l’objectiu de promoure una cultura de formulació de propostes polítiques basades en el coneixement i, a la vegada, una activitat científica que doni resposta a les necessitats socials. 

Data de l'esdeveniment: 17/09/2018

Data de publicació: Fri Sep 14 11:07:00 CEST 2018