Escoltar

Jesús García de Dueñas, crític de cinema, presenta el film de Carlos Saura "La caza" (1965). Cicle Cinema d'Autor a l'Augusta

Projecció cinematogràfica
La caza
Dia: dijous, 27 de maig de 2010
Hora: 20.30 hores
Lloc: Sala Augusta,
avinguda de Joan March, 2, Palma

El crític de cinema Jesús García de Dueñas presentarà i comentarà el film de Carlos Saura La caza (1965), a la tercera temporada del cicle Cinema d’Autor a l’Augusta, organitzat per la Universitat de les Illes Balears amb la col·laboració del Cinema Augusta. També hi assistirà el senyor Biel Mesquida, responsable de projectes culturals de la UIB.

Jesús García de Dueñas és diplomat en Direcció per l’Escola Oficial de Cinematografia de Madrid. Ha estat firma habitual a la revista especialitzada Nuestro Cine i al setmanari d’informació general Triunfo. A partir de 1970 inicia l’activitat com a realitzador de cinema publicitari i com a director de documentals industrials, alhora que signa diversos curtmetratges. També és membre de l’Associació Espanyola d’Historiadors del Cinema i de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya.

Carlos Saura és un director que s’ha posicionat a favor dels marginats, d'un cinema líric, crític i documental alhora. Va debutar en la direcció amb els documentals Cuenca (1958) i Los golfos (1960). Els films Llanto por un bandido (1963) i La caza (1965) varen obrir nous camins al cinema realista espanyol. A partir d'aquest moment, Saura inicià el període més fructífer de la seva carrera.

Destaquen en la fructífera filmografia de Carlos Saura Peppermint frappé (1967); Ana y los lobos (1972); Cría cuervos (1975); Mamá cumple cien años (1979); Bodas de sangre (1981); Carmen (1983); El amor brujo (1986); ¡Ay, Carmela! (1990); Esa luz, Pajarico i Tango l’any 1998; i Goya en Burdeos el 1999, entre moltes d’altres.

Ha rebut nombrosos premis, entre els quals s’han de remarcar els ossos de Plata del Festival de Berlín a La caza l’any 1965 i a Peppermint Frappè l’any 1967. El 1979 Mamá cumple 100 años va ser nominada a l'Òscar a la millor pel·lícula en llengua no anglesa i va guanyar el premi especial del jurat del Festival de Cinema de Sant Sebastià. Així mateix, Saura guanyà el Gran Premi de les Amèriques del Festival de Mont-real per la pel·lícula Goya en Burdeos (1999).

La caza (1965). José, Paco i Luis són tres amics que van a caçar en companyia d’Enrique, un jove de vint anys que assisteix al seu “baptisme de foc” en un vedat de caça propietat de Paco, el qual va ser escenari d’una batalla durant la Guerra Civil. Els protagonistes estan passant moments difícils en les seves vides, i allò que havia de ser una tranquil·la jornada de caça es converteix en un enfrontament entre els tres homes.

Data de publicació: 27/05/2010