Els darrers estudis sobre la preferència humana per les formes corbes protagonitzen el simposi del grup d'Evolució i Cognició Humana de la UIB

The Human Aesthetic (and Moral) Nature: The preference for curvature se celebrarà els propers 17 i 18 de desembre a Palma a la seu de l’IFISC  

Dia: dimecres 17 i dijous 18 de desembre de 2014
Hora: a partir de les 9 hores
Lloc: sala de reunions de l’IFISC, edifici dels instituts universitaris de recerca, campus universitari, Palma 

El grup d’Evolució i Cognició Humana (EvoCog) reunirà a Palma, a la seu de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), els propers 17 i 18 de desembre, diversos experts internacionals en l’estudi de la preferència humana per les formes corbes (o corbades). Al simposi The Human Aesthetic (and Moral) Nature: The preference for curvature hi haurà 12 ponències. L’EvoCog és una unitat associada de l’IFISC.

Des del punt de vista d’EvoCog, l’estudi d’aquest efecte visual humà ofereix una nova perspectiva de l’estètica, una nova teoria sobre l’aparició de l’estètica en l’ésser humà. S’ha de tenir present que les teories per explicar per què el cervell demostra una predilecció per la curvatura enfront de les formes anguloses són diverses. D’una banda hi ha els que consideren que les formes anguloses representen una amenaça, postura que defensa l’israelià Moshe Bar, responsable de la reactivació d’aquesta línia d’estudi arran d’un article que va publicar l’any 2006, mentre que els integrants d’altres corrents, com el que representa Marco Bertamini, s’inclinen per creure que hi ha una tendència natural cap a tot allò que és corbat. Ambdós investigadors ho explicaran a Palma en el decurs del simposi. Cal esmentar que els investigadors d’EvoCog han comprovat l’existència d’aquest efecte amb persones. En les ullades ràpides, exposicions visuals inferiors a 300 mil·lisegons, l’efecte és molt evident, mentre que com més dura l’exposició més es dilueix l’efecte. El simposi és coordinat per Enric Munar, professor de Psicologia de la UIB i coordinador del Doctorat en Cognició i Evolució Humana.

La trobada forma part del projecte HUMAN «La naturaleza moral y estética humana. Caracterización sistemática de los rasgos derivados humanos de moral y estètica», finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat espanyol. I tot i que, en principi havia de ser una trobada de resum final de la feina d’HUMAN, amb els experiments duts a terme pels investigadors d’EvoCog sobre la preferència per la curvatura, en el marc d’aquest projecte, s’ha descobert un enorme camp d’estudi en disciplines com la psicologia comparada, els sistemes visuals, l’art i l’estètica, la neurociència, l’ergonomia, el disseny, l’arquitectura o, fins i tot, el màrqueting. Per això s’ha decidit centrar la trobada en aquest efecte, de manera que diferents especialistes internacionals posin en comú els seus descobriments per establir un estat real de la qüestió i estudiar la possibilitat d’estudis i projectes futurs, ja que la idea d’EvoCog és continuar amb aquesta investigació, des del moment que són conscients que aquest estudi podria oferir suport empíric per a la hipòtesi de l’aparició d’un tret estètic humà, però també una àmplia gamma de possibilitats des d’una perspectiva psicològica.

Programa

Dimecres, 17 de desembre

  • 9:00-11:00 Why a symposium on preference for curvature? An evolutionary perspective of preference for curvature. Enric Munar & Jaume Rosselló (University of the Balearic Islands).
  • 11:00-11:30 Coffee Break.
  • 11:30-13:30 Experimental methods to study aesthetics in great apes at Wolfgang Köhler Primate Research Center. Matthias Allritz (Max Plank Institute for Evolutionary Anthropology).

- Common Visual Preference for Curved Contours in Humans and Great Apes. Gerardo Gómez-Puerto (University of the Balearic Islands).

  • 13:30-15:00 Lunch.
  • 15:00-18:00 Preference for curvature and art painting: some data. Javier Vañó (University of Balearic Islands) & Robert Pepperell (Cardiff Metropolitan University).

- Contour and Architecture: Data from Designers. Oshin Vartanian (University of Toronto).

- What Moderators Reveal: Personality, Art Expertise, and Preference for Curved Objects. Paul Silvia (University of North Carolina).

Dijous, 18 de desembre

  • 9:00-11:00 The many reasons to like smooth contours. Marco Bertamini (University of Liverpool).

- The cognitive neuroscience of contour preference. Moshe Bar (Bar-Ilan University, Israel).

  • 11:00-11:30 Coffee Break.
  • 11:30-13:30 EVA’s take on curvature, aesthetics, preference, and evolution. Martina Jakesch & Marcos Nadal (University of Vienna).

- Affective responses to dance: rounded body shapes and motions.Frank Pollick (University of Glasgow), Antoni Gomila (University of the Balearic Islands) & Julia F. Christensen (University College London).

  • 13:30-15:00 Lunch.
  • 15:00-17:00 Simple ideas. What can we do about the preference for curvature from the neuroimaging studies? Zaira Cattaneo (Universtiy of Milano-Bicocca).

- Summarizing and future ideas. Marcos Nadal (University of Vienna). 

Data de l'esdeveniment: 17/12/2014

Data de publicació: Mon Dec 15 13:46:00 CET 2014

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies