El projecte «SINAeyes: Sistema d'interacció mitjançant la mirada» de la UIB rep el Premi de la Fundació Agrupació Mútua

El projecte «SINAeyes: Sistema d'interacció mitjançant la mirada» de la Universitat de les Illes Balears ha estat guardonat amb el Premi de la Fundació Agrupació Mútua 2010 en l'àmbit de la discapacitat, que premia un projecte de recerca de base científica que afavoreixi i promocioni l’autonomia de les persones que presenten una discapacitat o un trastorn mental sever. El guardó està dotat amb 15.000 euros.

El projecte SINAeyes ha estat desenvolupat per un equip multidisciplinari d'investigadors de la UIB procedents del Grup de Recerca de Gràfics i Visió per Ordinador i Intel·ligència Artificial, encapçalat pel doctor Francisco José Perales, i el Grup de Recerca en Escola Inclusiva i Diversitat (GREID), encapçalat pel doctor Joan Jordi Muntaner. També hi han pres part Francesca Negre, del Grup de Recerca en Tecnologia Educativa del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació, Javier Varona, Cristina Manresa i Simón Garcés, de la Unitat de Gràfics, Visió per Computador i Intel·ligència Artificial del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, i Iosune Salinas, del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB.

El nucli del projecte SINAeyes és una aplicació desenvolupada pels investigadors de la UIB que permet la interacció amb l'ordinador a persones que tinguin un moviment limitat de mans o braços que els impedeixi fer un ús efectiu dels dispositius tradicionals d'entrada a l'ordinador (teclat i ratolí). Aquest sistema permet la utilització de la majoria d'aplicacions instal·lades en un ordinador convencional sense necessitat d'equipaments extres, només amb la incorporació d'una càmera web a l'aparell.

L'aplicació SINAeyes és un sistema que detecta els moviments dels ulls, mitjançant tècniques de visió per ordinador, i els converteix en el moviment del cursor del ratolí. L'usuari simplement es col·loca davant la pantalla de l'ordinador i el sistema, mitjançant una càmera web, és capaç de detectar els iris de l'usuari i interpretar a quin punt de la pantalla està mirant per moure el cursor a aquesta posició. Per fer clic, l'usuari simplement ha de romandre mirant la zona on vol actuar.

SINAeyes constitueix la segona part del projecte SINA (Sistema d'Interacció Natural Avançada), desenvolupat pels investigadors de la UIB per fer accessible l'ordinador a persones amb discapacitat. En una primera fase, l'aplicació ha consistit en la creació d'una aplicació que permet als usuaris tenir el control del ratolí simplement movent el cap. La càmera detecta la posició del nas de l'usuari i mou el cursor del ratolí en consonància. A diferència d'altres aplicacions, el sistema facilitat per SINA i SINAeyes es basa en una interacció natural avançada entre l'usuari i l'ordinador, que no necessita aplicar cap dispositiu al cap de l'usuari.

Documents relacionats

Data de publicació: Tue Dec 07 14:41:00 CET 2010

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies