El doctor Andreu Palou, premiat pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

El CCNIEC li ha atorgat el VIII Premi CCNIEC Ramon Turró en reconeixement a una trajectòria d'excel·lència en el camp de la nutrició 

El doctor Andreu Palou Oliver, catedràtic de Bioquímica i director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat amb el VIII Premi CCNIEC Ramon Turró en reconeixement a una trajectòria d'excel·lència en el camp de la nutrició.

El guardó li ha estat lliurat el dimarts 11 de desembre en el marc d'un acte que ha tingut lloc a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona. El jurat dels premis ha estat format pel president i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC està format per vint-i-set grups de recerca reconeguts dedicats a l'alimentació, la nutrició i al metabolisme. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat.

Andreu Palou Oliver

El doctor Andreu Palou Oliver és catedràtic de Bioquímica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) des de l’any 1987, on dirigeix el Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia. És també membre del Comitè de Direcció del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). A la UIB, ha ocupat diversos càrrecs com a director de departament, degà i vicerector. Ha estat el primer president del comitè científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). També va ser membre del plenari i vicepresident del Comitè Científic de l’Alimentació Humana (SCF) de la Comissió Europea i, posteriorment, vicepresident del Panell Científic de Nutrició de l’Autoritat Europea en Seguretat Alimentaria (EFSA). Ha dirigit nombrosos contractes d’R+D finançats pel Govern espanyol, la Unió Europea i altres organismes públics i privats, i és autor d’unes quatre-centes cinquanta publicacions científiques indexades.

El seu principal descobriment ha estat el de la funció de la leptina en la llet materna com a nutrient essencial durant la lactància, que protegeix de l’obesitat i de les complicacions associades a l’edat adulta. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el Premi Internacional Hipòcrates d’Investigació Mèdica sobre Nutrició Humana; el Premi Internacional Alimentació i Salut; el premi a la trajectòria científica de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat; el premi Antama, i el premi DuPont de la Ciència. 

Data de publicació: Tue Dec 11 14:41:00 CET 2018