Escoltar

El director de cinema José Maria Nunes presenta la cinta Noche de vino tinto al cicle Cinema d'Autor a l'Augusta, de la UIB

Roda informativa
Dia: dimecres, 10 de desembre de 2008
Hora: 12 h
Lloc: Cinema Augusta,
avinguda de Joan March, 2, Palma

El director de cinema José Maria Nunes, acompanyat de la senyora Bàrbara Obrador, directora del Servei d'Activitats Culturals de la UIB, i del doctor Nicolau Dols, vicerector de Projecció Cultural, presentarà als mitjans de comunicació la pel·lícula Noche de vino tinto (1966), que es projecta en el marc de la segona temporada del cicle Cinema d'Autor a l'Augusta, organitzat per la Universitat de les Illes Balears amb la col·laboració del Cinema Augusta.

Projecció cinematogràfica

Noche de vino tinto (1966 )
Dia: dijous, 11 de desembre de 2008
Hora: 20.30 h
Lloc: Cinema Augusta,
avinguda de Joan March, 2, Palma


José Maria Nunes

José María Nunes va néixer a Portugal, a la ciutat de Faro, el 1930. A dotze anys arriba amb la família a Sevilla, on passa cinc anys, fins que el gener de 1947 es trasllada a Barcelona, la seva ciutat adoptiva des de llavors. A la primera meitat dels cinquanta treballa quasi frenèticament en la indústria cinematogràfica barcelonina. I en aquests anys interpreta tots els papers del cinema: realitza doblatges als estudis de la Metro i a la Parlo Films, actua com a extra en pel·lícules, es converteix en secretari del rodatge, esdevé ajudant de direcció en pel·lícules d'Enrique Gómez, que Nunes considera el seu únic mestre possible. Tota aquesta activitat mostra Nunes com un home d'ofici, un director sorgit de les entranyes de la indústria.

Nunes fa un cinema per a minories, el seu és un camí original, que pretén, sobretot, enaltir la intel·ligència. Nunes substitueix la narració pel relat poètic, arriscat, i crida l'atenció, vol captivar el sentit profund del cinema com a arma cultural. En el mateix context que l'Escola de Barcelona, Nunes roda Noche de vino tinto (1966), tal vegada la seva pel·lícula més coneguda; Biotaxia (1967), i Sexperiencias (1968). El 1975 realitza la seva primera pel·lícula en color, Iconockaut, on experimenta i dóna sentit al registre visual del film en una composició cuidada, la seguiran Autopista A-2-7 (1977) i En secreto, amor i Gritos..., ambdues de 1983. Les dues darreres pel·lícules que ha dirigit són Amigogima (2001) i A la soledad (2008).

En definitiva, les pel·lícules de Nunes, el seu propi talent com a creador i intel·lectual, ens revelen una trajectòria filmogràfica que gira entorn de l'òrbita del cinema experimental, del cinema poètic.

Les projecciones del cicle Cinema d'Autor a l'Augusta són gratuïtes, però amb invitació. Podeu reservar les vostres invitacions alServei d'Informació de la UIB, tel.: 971 17 29 39. E-mail: informacio@uib.es

Documents relacionats

Data de publicació: 10/12/2008