Escoltar

El Centre de Recerca Econòmica (UIB-Sa Nostra) destaca que l'economia de les Illes Balears ha atenuat el camí de la recessió

El Centre de Recerca Econòmica (CRE), promogut per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Sa Nostra, ha presentat el número 27 del butlletí Conjuntura, en el qual assenyala que les Illes Balears han atenuat el camí de la recessió, si bé continuen en un escenari mancat de vigor.

L’informe quadrimestral, que ofereix un ampli diagnòstic de l’economia balear, fou presentat pel director del CRE, Antoni Riera. Les dades recopilades apunten que les principals economies avançades acomiadaren l’any 2009 oferint una treva a la tendència recessiva, fet que situa en terreny positiu les previsions econòmiques per al 2010. Contràriament, la previsió de creixement manté el signe negatiu a l’Estat espanyol (-0,6%).

Mentrestant, l’economia balear atenua lleugerament la senda recessiva, però continua en un escenari mancat de vigor. Així, l’estudi destaca l’atonia de l’activitat turística a les Illes Balears. A diferència de la recuperació observada mundialment, les Illes Balears han acusat el descens en l’arribada de turistes internacionals, fet que s’ha estès al turisme interior i ha malmès els indicadors de despesa turística i d’ingressos hotelers.

En l’àmbit laboral, el 2009 s’ha acomiadat amb la xifra d’aturats més elevada dels darrers 25 anys, fet que ha enlairat la taxa d’atur a màxims històrics, sobretot en el sector de la construcció. Aquesta situació, juntament amb el descens progressiu de l’afiliació i les noves contractacions, ha desincentivat la participació laboral i, per primer cop aquesta dècada, ha provocat la sortida de treballadors estrangers del mercat de treball.

L’informe inclou també l’apunt Balears, què vols ser quan siguis gran, que revisa la relació inversa que existeix entre l’atur i la qualificació de la força laboral i confirma que, alhora, aquest lligam negatiu s’intensifica especialment durant les etapes recessives.

Documents relacionats

Data de publicació: 05/03/2010