De Bellpuig a Bellpuig: Els premonstratesos de les Avellanes a Artà

La UIB col·labora en aquestes jornades dedicades a l'estudi d'aquesta comunitat monacal medieval

La Universitat de les Illes Balears col·labora en l'organització de les jornades De Bellpuig a Bellpuig: Els premonstratesos de les Avellanes a Artà, que organitza el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Les jornades tindran lloc els dies 13, 14 i 15 de setembre a Palma i Artà, amb la participació d'experts de diferents universitats especialitzats en temes monacals i en història de l'art.

Els canonges regulars premonstratesos arribaren a Mallorca tot just després de la conquesta de 1229. El rei Jaume I donà a l'abadia de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de l'orde de Prémontré, drets i terres a Artà. Els canonges hi fundaren el priorat de Santa Maria de Bellpuig, filial del monestir de les Avellanes. Durant dos-cents anys la petita comunitat artanenca es mantingué amb no poques dificultats, fins que el 1425 els premonstratesos permutaren Bellpuig d'Artà per la vila d'Os de Balaguer. La seva presència a Mallorca s'acabà en aquell moment, mentre que l'abadia de les Avellanes sobrevisqué fins a les desamortitzacions del segle XIX. Aquestes jornades pretenen donar a conèixer els premonstratesos i valorar-ne les accions i el llegat.

Data de publicació: Thu Sep 13 11:37:00 CEST 2018