Premi a la millor tesi doctoral en Dret ambiental per al doctor Pau de Vílchez Moragues

El premi Josep Miquel Prats Canut el concedeix el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la URV 

El doctor i professor de la Facultat de Dret de la UIB Pau de Vílchez Moragues ha estat guardonat amb el premi Josep Miquel Prats Canut a la millor tesi doctoral en Dret ambiental 2020. El premi l’atorga el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

A partir de l’estudi comparat de gairebé una vintena de casos arreu del món, en els quals individus o ONG han denunciat els seus governs per inacció climàtica, la tesi del doctor De Vílchez conclou que els Estats estan obligats a prendre mesures suficients per combatre el canvi climàtic. Aquesta obligació deriva de la interacció de diverses normes que han subscrit la majoria de països, com ara el respecte dels drets humans, els principis de Dret ambiental (per exemple, els principis de prevenció o de precaució), així com els tractats internacionals sobre el clima, com l’Acord de París de 2015. Segons De Vílchez, és molt significatiu que cada vegada més tribunals condemnin els seus governs perquè no fan prou per lluitar contra l’escalfament global.
 
El doctor Pau de Vílchez Moragues va defensar la seva tesi el mes d’octubre de 2020, amb el títol «Domestic climate litigation: an empirical approach to the international obligation of states to tackle climate change», que va dirigir la catedràtica de la UIB María Rosario Huesa Vinaixa, i va obtenir la puntuació de cum laude. El doctor De Vílchez és subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC), així com president del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears.
 
Segons les bases, la finalitat de la convocatòria de la VI edició del premi Josep Miquel Prats Canut a la millor tesi doctoral en Dret ambiental 2020 és distingir i premiar els autors i autores per la seva generació de coneixement en la disciplina del Dret ambiental des de la perspectiva d’anàlisi de l’ordenament jurídic internacional, europeu, espanyol, autonòmic i/o local. Aquesta convocatòria té el doble objectiu de reconèixer i estimular la carrera investigadora i la difusió d’estudis relacionats amb les línies estratègiques d’investigació promogudes pel Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona en el camp del Dret ambiental, així com incrementar la visibilitat d’aquests estudis en el panorama científic i acadèmic.
 
El jurat dels premis també ha premiat la tesi del doctor Jorge Galán Sosa, de la Universitat CEU San Pablo, titulada «La regulación del autoconsumo de energía eléctrica: propuestas de mejora a partir de un estudio comparado» i dirigida per la doctora Marta Villar Ezcurrai. 

Data de publicació: Mon Mar 29 12:17:00 CEST 2021