Escoltar

La UIB i SmartDegrees duran a terme estudis conjunts de recerca sobre la tecnologia de cadena de blocs (blockchain)

La cooperació ampliarà les possibilitats de la cadena de blocs (blockchain) en els títols acadèmics, anticiparà les tendències futures i n’impulsarà la divulgació a la resta d'universitats

La Universitat de les Illes Balears (UIB) i SmartDegrees han signat avui un acord de col·laboració acadèmica, científica i cultural, amb l'objectiu de desenvolupar programes d'estudi conjunts, intercanvi i cooperació en el camp de la recerca sobre la tecnologia de cadena de blocs (blockchain), especialment relacionat amb el registre i certificació de títols acadèmics.

El conveni, signat per Llorenç Huguet, Rector de la UIB, i José María Fuster, president d’SmartDegrees, preveu fer estudis conjunts de recerca, seminaris, col·loquis i simposis, i altres programes i activitats que acordin ambdues parts.

El caràcter innovador i disruptiu de la tecnologia de cadena de blocs obre enormes possibilitats en tots els sectors i, en particular, en l'educació superior. La seva utilització en els títols acadèmics permet de transformar la titulació en el mercat de treball i en la societat, la qual cosa té els beneficis següents per als titulats:

  • Garanteix la immutabilitat del títol i evita, per tant, el frau
  • El titulat és propietari sobirà de les seves dades i decideix com, on i quan mostrar-les.
  • Facilita la posada en valor del títol, ja que n’agilita la compartició amb plataformes de treball, reclutadors i tercers.

La tendència creixent de l'aprenentatge continu i per competències, al costat de les plataformes de treball digitals i l'augment del frau en els títols, fan necessari disposar de tecnologies segures, descentralitzades i que facilitin la portabilitat dels certificats de títols acadèmics.

La col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears permetrà aprofitar aquestes oportunitats, ja que ampliarà el servei que presta SmartDegrees de certificació i registre de títols acadèmics en una plataforma blockchain des de juliol de 2018 per a diverses institucions d'educació superior, i que s’estén a altres universitats d'Europa i de Llatinoamèrica.

A la signatura del conveni també hi eren presents els vicerectors d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés, i de Títols i Tecnologia, doctor Xavier Varona; l'investigador principal del grup de recerca en Seguretat i Comerç Electrònic, doctor Josep Lluís Ferrer; i el gerent d'SmartDegrees, senyor Vicente Prior.

Sobre la Universitat de les Illes Balears

La Universitat de les Illes Balears és una universitat pública, innovadora i compromesa amb la millora de la societat, a través de la recerca, la docència i la divulgació del coneixement en els àmbits diversos.

Sobre SmartDegrees

SmartDegrees va ser creada l'agost 2017 amb capital 100 per cent espanyol, amb l'objectiu d'oferir serveis de registre i certificació de títols en blockchain per ajudar els titulats universitaris en el mercat de treball, impulsant serveis al voltant de la titulació i garantint la validesa dels títols.

Data de publicació: 15/04/2019